Káosz Jemenben – menekülnek a diplomaták

Az egyre romló jemeni helyzet egyik ékes bizonyítéka, hogy a nyugati országok egymás után zárják be nagykövetségeiket és menekítik az állampolgáraikat. Mindeközben csak fokozódik a zűrzavar az arab országban, ráadásul a helyi al-Kaida az Iszlám Állam terrorszervezetnek fogadott hűséget.

Február 10-én az Egyesült Államok bejelentette, hogy bezárja a jemeni nagykövetségét. Washington a rossz biztonsági helyzet miatt úgy döntött, hogy “nem kockáztatja diplomáciai személyzetének testi épségét” és inkább kivonul az arab országból. Ezen felül felszólította az amerikai állampolgárokat, hogy szintén haladéktalanul hagyják el az országot és arra kérték az oda kiutazni vágyókat, hogy inkább ne tegyék.

Egy nappal később Nagy-Britannia is hasonló lépést tett, valamint Franciaország bejelentette, hogy február 13-án szintén felfüggeszti a diplomáciai tevékenységét az országban. A német nagykövetség is felkészült Jemen elhagyására, mivel egy AFP-nek nyilatkozó forrás szerint már ott is kezdetét vette a diplomáciai iratok megsemmisítése és a helyi alkalmazottakat pedig szabadságra küldték.

Mindeközben továbbra is tombolt az anarchia az ország fővárosában, Szanaában. A jemeni sajtó szerint a húszi lázadók “birtokba vették” az országot elhagyó amerikai diplomaták autóit és azokkal támadtak a hatalomátvételük ellen tüntető – többnyire szunnita – lakosságra. A húszik leverték a felkeléseket és tizennégy tüntetőt őrizetbe vettek, köztük egy szunnita iszlamista párt négy vezető tisztviselőjét is.

A fővároson kívül a síita lázadók folytatták a hadműveleteiket, mivel igyekeznek minél nagyobb területet kisajátítani maguknak. Szerdán Ali Abdalláh Száleh volt jemeni elnökhöz hű erők segítségével elfoglalták Baida tartományt. Ez igencsak jelentős stratégiai győzelem volt, mivel Baidán át vezet az út Dél-Jemenbe és az olajban gazdag keleti vidékre, amelyek még nincsenek a húszik kezén. Azonban a déliek elutasítják a húszik hatalomátvételét és helyi beszámolók szerint a hdéli milíciák már készülnek arra, hogy ha tovább nyomulnak a síita lázadók dél felé, akkor felveszik velük a harcot.

Változások történtek a jemeni Arab-félszigeten al-Kaida (AQAP) terrorszervezetben is. Fegyveresek egy csoportja ugyanis nyíltan szembefordult Ajman az-Zavahrival, az al-Kaida vezetőjével és inkább az Iszlám Állam nevű terrorista szervezetnek fogadtak hűséget. Ezt a Twitteren jelentették be és azzal indokolták döntésüket, hogy “Abu Bakr al-Bagdadi segítségével lehet megállítani a síiták népirtásait”. A terrorista csoport támadást indított az ország déli Sabva tartományában lévő egyik katonai bázis ellen, amit el is foglaltak. Négy katona vesztette életét, s több mint tucatnyi jemeni katonát ejtettek foglyul a militánsok.

A síita húszi lázadók az elmúlt hónapokban ellenőrzésük alá vonták az ország területének nagy részét (az északi tartományokat és a fővárost, Szanaát is), a kormányt múlt héten lemondásra kényszerítették, és Abed Rabbo Manszúr Hádi elnököt azóta házi őrizetben tartják. Pénteken elrendelték a parlament feloszlatását, de ez még nem eldöntött kérdés, mert a többi párt ragaszkodik ahhoz, hogy legalább ez az egy legitim politikai intézmény tovább működjön Jemenben.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez