Idehaza elképzelhetetlen, ami az amerikai börtönökben folyik

Az Europeum bevásárlóközpont kiállítótermében tartott előadást Pantali Zoltán, nyugalmazott dandártábornok, aki többek között az Alcatraz börtönénél is járt.

Pantali Zoltán szolgálati idejének nagy részét Sopronkőhidán, smasszerként töltötte. Kuntz Zoltánnal közösen nemrég könyvet is írt az ott töltött évekről, Sopronkőhida, a legek börtöne – Véres-könnyes sztorik egy fősmasszer naplójából címmel.

De látott Amerikában is börtönöket, s elmondta, hogy – főleg nyugaton – a migránsok és színes bőrűek alkotják a fogvatartottak nagy részét. „Ott egészen szigorú, nálunk elképzelhetetlen szabályok uralkodnak. Az elítéltnek csupán néhány négyzetmétere, egy ágya, egy asztala és egy széke van a napi ruházat mellett.”
A létszámarány sem jobb: „Például egy kaliforniai börtönben 3300 helyre jut 5700 rab. Különböző közösségi helyiségeket, például a sportcsarnokot alakítanak át, hogy elférjenek.”

Több, ehhez hasonló rendezvényt is szerveznek az Europeum bevásárlóközpont mínusz egyedik szintjén, ahol az amerikai nemzeti parkokról szóló fotókiállítás is látható.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez