“Melegházasság” Tokió Sibuja negyedében?

Tokió Sibuja kerülete igen modern üzleti, szórakoztató- és bevásárlónegyed, ahol a helyi önkormányzat tervei szerint pár hónap múlva hivatalosan is elismerik az azonos neműeket. Regisztráltathatják a kapcsolatukat, Japánban először.

Jó hírt olvashattak az azonos nemű párok Japánban néhány nappal ezelőtt. Tokió Sibuja kerületi önkormányzata papírt készül kiadni az élettársi viszonyról az erre igényt tartó melegeknek. Április 1-jén lépne érvénybe az új rendelet, elsőként Japánban.  

B9oPuYHIcAADiF8.jpg large

Sokat halljuk azt, hogy Japán mennyire modern ország, szakértők szerint 15 évvel jár a nyugati országok előtt. Függetlenül attól, hogy ez igaz-e, Sibuja önkormányzata készen áll bebizonyítani, hogy sok más tekintetben is fejlett nemzetnek tekinthető Japán.

Úgy döntöttünk, hogy létrehozzuk a ” partnerségi bizonyítványt “, amivel elősegítjük egy olyan társadalom létrehozását, amely tiszteletben tartja az emberek szexuális identitását” – mondta Sibuja polgármestere, Kuwahara Tositake egy sajtótájékoztatón.

A dokumentum kiadásával azt jeleznék, hogy az LMBT (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek) közösséget jogilag is egyenlőnek tekintik. Sőt, a tervek szerint a szexuális és nemek közötti egyenlőség és sokszínűség fejlődéséért felelős bizottság is létrejöhet. A jog nem nagyon ismeri el ma az ilyen párokat Japánban, sok esetben például nem kapnak kiadó lakást, nem vagy nem lehetnek egymás törvényes képviselői. Ezen segítene a most tervbe vett igazolás. Sibuja önkormányzata arra kéri a helyi vállalkozókat és a bérlakások tulajdonosait, hogy támogassák a tanúsítvány kiadását, és ismerjék el az azonos neműeket. A papír egyelőre csupán jelképes jelentőséggel bír majd, azonban az önkormányzat reméli, hogy elindultak egy nagyon fontos úton.

A tervezett tanúsítvány valódi hatékonysága egyelőre bizonytalan. Reméljük, hogy erőfeszítéseink jobban rávilágítanak majd a melegek életminőségére”- mondta a polgármester.

kuwahara

A terv részletei még kidolgozás alatt állnak. A tanúsítványok egyébként csak 20 éves kor felett lennének elérhetők, és az érvényességük is megszüntethető lenne, mint bármilyen válás esetében.

Sibuja óriási lépésre szánta el magát, hiszen Japánban a társadalom még mindig nem nézi jó szemmel az azonos nemű partnerkapcsolatokat, miközben az LMBT tagjainak körében a kerület óriási népszerűségre tett szert a tervezet megszületésével. Tabucsi Hiroko Pulitzer-díjas újságíró azt mondta: valószínűleg jelentős gazdasági előnyöket hozhat a kerületnek a dolog.

(Fotó:Twitter)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez