Ashton Carter az új védelmi miniszter

Kétpárti egyetértéssel, csaknem egyhangúlag (93-5) hagyta jóvá a Szenátus Ashton Carter kinevezését a védelmi minisztérium élére. Carter a Pentagon vezetését Chuck Hageltől veszi át, aki 2013 februárja óta töltötte be a posztot.

Az új miniszter meglehetősen viharos körülmények között kapja meg a kulcsfontosságú tárcát. Az Egyesült Államok az Iszlám Állam elleni harc és az ukrajnai konfliktus miatt is meghatározó katonai döntések előtt áll.

Carter korábban dolgozott már a védelmi minisztériumban. Legutóbb miniszterhelyettesi pozíciót töltött be, ahonnan 2013 végén távozott. Eredeti szakmája szerint fizikus, a Pentagonnal először a hidegháború idején került kapcsolatba. 1979-ben egy kutatócsoport tagjaként egy rakétakilövő rendszert kellett elemeznie. Azóta a köz- és a magánszféra között ingázott. Dolgozott az államigazgatásban és neves egyetemeknél, illetve intézeteknél is karrierje során.

Kinevezésének jóváhagyásával Carter lett az Egyesült Államok 25. védelmi minisztere. A szenátusi meghallgatáson sokkal meggyőzőbb volt, mint két éve Hagel. Ráadásul neki egy ideje a Fehér Házzal is meggyűlt a baja. Az elhangzottak alapján azonban Carter sem elégedett maradéktalanul az Obama adminisztráció védelmi politikájával. Érdekes lesz tehát látni, hogy nézeteit mennyire tudja érvényre juttatni a kormányzat eddigi perspektívájával szemben.

Kvalitásait a szenátusi meghallgatást vezető John McCain is dicsérte, és sok sikert kívánt neki, de elmondása szerint ő is attól tart, hogy a Fehér Ház politikai gépezetével nem tud majd megbirkózni. Mindenesetre Carter egy korábbi nyilatkozatából jól látszik, hogy tudja, mit vállalt: „Egy magas szintű kormányzati pozíció betöltése Washingtonban olyan, mint keresztényként a római Colosseum homokján állni: soha nem tudhatod, mikor engedik ki az oroszlánokat, hogy a közönség szórakoztatására széttépjenek.”

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez