Kenyai rózsa magyar szállal Bálint-napra

Itt olyan az időjárás egész évben, mint Európában nyáron. Ezt fedezték fel a hollandok a 70-es években- meséli Peter Szapáry a Naivasha tó közelében levő virág armján, ahonnan többszázezer rózsa kerül Európába Valentin napra.

A világ minden színében pompázó rózsák egy euróba kerülnek Európában, ahol a Bálint (Valentin) nap alkalmából 30-as csokrot szokás átnyújtani életünk párjának. A farmon még alig több mint egy eurócent egy ilyen rózsa! A munkások, akik szinte kivétel nélkül nők, harminc percet kapnak arra, hogy a leszedés után a hűtőtárolóba juttassák el a rózsát. Ha nem így történik, akkor a rózsa elkezd kinyílni. Márpedig ez katasztrófa, hiszen Európában azt várják el egy rózsacsokortól, hogy legalább hét napig kitartson. A munkások megállás nélkül dolgoznak, hiszen a kenyai rózsa egyharmadát Valentin napkor adják el Európában, amely Kenya fő export piaca. Mennyit keres egy munkás vagy munkásnő egy ilyen virág farmon? 1-2 eurót naponta. Ebből nemigen lehet megélni. Különösen úgy nem, hogy a többség nem a farm közelében lakik, hanem teherautóval hozzák őket a munkahelyre. A szállásért és az étkezésért fizetni kell.
Én nem hajszolom a munkásaimat, nekem a Valentin nap olyan, mint minden más nap- mondja Peter Szapáry, akinek egész éves szerződése van. A kenyai virágfarmok erre tértek rá, mert korábban sok volt a probléma: a növényvédő szerek használata és a szakszerű virágkertészet nem volt mindenütt jellemző. Sok reklamáció érkezett. 1996-ban megalakult a KFC, a kenyai virágtermesztő szövetség. Azóta olajozottan mennek a dolgok. Kenyát korábban lenyomta a latin-amerikai konkurencia Európában: Ecuador és Kolumbia aratott Valentin nap alkalmából pedig ott sem nagyon dicsekedhetnek azzal, hogy betartanak minden szabályt. De amióta megalakult a KFC, azóta Kenya egyértelműen az első Valentin napkor Európában. Az eszményi időjárás a Naivasha tó mellett és a szakszerű virágkertészet csak az egyik tényező, az olcsó munkabérről már nem is beszélve. Legalább ennyire fontos az, hogy a virágok másfél óra alatt eljutnak a repülőtérre Nairobiban. Onnan pedig Európába. Ezzel nem tud versenyezni sem Latin-Amerika sem pedig Ázsia. A legtöbb rózsát ugyanis a világon Indiában és Kínában termesztik, utána jön Kolumbia és Ecuador. Kenya az ötödik. De az afrikai ország van a legközelebb Európához, és ez létfontosságú a Valentin napi rózsák szempontjából- mondja Peter Szapáry, aki az év virágkertésze lett Kenyában a Naivasha tó partján. (Fotó:AFP)

(Visited 12 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez