Az észak-koreai fiatalok a kapitalizmust építgetik?

A kommunista Észak-Koreában a fiataloknak köszönhetően egyre inkább felüti fejét a kapitalizmus. Legalábbis egy dél-koreai tv csatorna azt állítja, hogy az ifjabb korosztályok képviselői olyan vállalkozásokat indítottak, melyekkel óriási saját haszonra tesznek szert.

A dél-koreai Chosun TV értesülései szerint azok az észak-koreaiak, akik az 1980-as, 90-es években születtek, egyre aktívabbak az üzleti életben és képesek kihasználni a születőben lévő új gazdasági lehetőségeket. Az általuk használt okostelefonok és egyéb eszközök segítenek nekik abban, hogy összegyűjtsék a megfelelő információkat, és országos hálózatokat építsenek ki.A nagyobb városokban, mint Phenjan, Hamheung, Cshongdzsin és Wonsan a fiatalok mobiltelefonokat és ingatlanokat, benzinkutakat, kávézókat adnak-vesznek, de nem ritka, hogy hiteleket közvetítenek.

A dél-koreai TV szerint a modell úgy működik, hogy ifjú ingatlanfejlesztők például új lakásokat vesznek, melyeket Kínából importált olcsó anyagokkal kicsinosítanak, majd óriási nyereséggel értékesítenek. Benzinkutakat hoztak létre a nagyvárosokban, nyitott pihenőket az autópályák mentén. A mobiltelefon eladások különösen népszerűek a fiatal észak-koreaiak körében. Mások kölcsönöket adnak nagy kamatra, ami azt is bizonyítja, hogy ez is jól jövedelmező üzlet. Vagyis a fiatalok egy része már belekóstolt a kapitalizmusba a világtól elzárt kommunista országban.

A Chosun Ilbo nevű internetes oldal szerint van már néhány olyan hely, ahol a fiatal gazdagok el tudják költeni az okosan szerzett pénzüket, de annak a kockázata, hogy az állambiztonság elkapja őket, mindig jelen van. Az újgazdagok számára tehát a pénz elköltése nem csak nehézkes, de veszélyekkel is jár.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez