Oroszul beszélő kémeket keres Őfelsége titkosszolgálata

Ha valaki megfelel a felvételi kritériumoknak, akkor évi 30 ezer fontos fizetésre számíthat. Ez mintegy 12 millió forint. Csak brit állampolgárok pályázhatnak, és hónapokig tart, amíg átvilágítják őket.

Az MI5 és az MI6 orosz szakértő hiányban szenved a hidegháború vége óta. Akkor megszűnt az igazán komoly érdeklődés Oroszország iránt, így mára alig maradt oroszul beszélő kém őfelsége szolgálatában. Pedig az ukrajnai válság rávilágított arra, hogy Putyin kormányzatának megismerése igenis fontos Nagy-Britannia számára.

Maga Putyin is a hírszerző szolgálatnak dolgozott, így a gondolkodásmódja nyilvánvalóan ennek megfelelő. Csakhogy nincs, aki megértse az MI5 és az MI6 soraiban. Az oroszul beszélő emberek kevesen maradtak, újakat pedig nem vettek fel. Egyrészt, mert nem volt rá pénz, másrészt pedig azért, mert az arab nyelv vált igazán fontossá a megnövekedett terrorveszély miatt.

Az oroszok viszont sohasem feledkeztek meg Nagy-Britanniáról- állapítják meg a szakértők. Rengeteg az alvó orosz ügynök, akiket bármikor aktivizálni lehet, ha Putyin úgy akarja. Az ő kiszűrésük is feladata lesz őfelsége új titkosszolgálati embereinek, ha átmennek az orosz nyelvvizsgán. “Minket nyugodtan lehallgathatnak”- írja gúnyosan a Russia Today honlapja arra célozva, hogy londoni irodájuk pontosan szemben van Őfelsége titkosszolgálatának központjával, csak épp a Themze túlsó partján.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez