Ezer 007-es kerestetik – csak informatikusok jelentkezzenek!

A hidegháború vége óta nem volt ilyen nagy fejlesztés a titkosszolgálatoknál Nagy-Britanniában.

Ezer fiatal informatikust vesz fel az MI6, amely a külföldi hírszerzésért felel Londonban. Ezt Younger, a cég főnöke jelentette be. Hol? Természetesen Washingtonban, a CIA-főnök jelenlétében. Ez 40%-os létszámnövekedést jelent Őfelsége kémszolgálatánál. A kémelhárítás is kap 900 új munkatársat. A hangsúly mindenütt az informatikán van.
Kétféle titkosszolgálat van: az egyik, amelyik megértette, hogy ez a jövő, a másik, amelyik nem. Mi szeretnénk az elsőkhöz tartozni – hangsúlyozta Őfelsége hírszerzésének főnöke Washingtonban. A nagy presztízsű intézmény kínos leckét kapott a Moszadtól 2010-ben. Akkor az izraeliek 12 brit állampolgár útlevelét klónozták Tel-Aviv repülőterén. Ezekkel az útlevelekkel azután izraeli ügynökök Dubajba repültek. Ott pedig eltették láb alól a palesztin fegyveres ellenállás egyik vezérét. Londonban nem győztek csodálkozni: mit tud a Moszad ? És mit nem tudnak ők.
A klasszikus 007-esek kora lejárt. Olyan informatikusok kellenek, akik a szakmájukban a topon vannak, és vállalják a kémek nem épp veszélymentes életét. Azt gondolnánk, hogy a Közel-Kelet a fő célpont, hiszen a terrorizmus onnan fenyegeti a világot. Ehhez képest a CIA főnöke három lőporos hordóról beszélt: Ukrajna, Észak-Korea és a Dél-kínai tenger, ahol Kína áll szemben a térség néhány államával. Edward Snowden mindenesetre megmutatta: a hírszerzés ma globális méretekben folyik, és aki kimarad ebből, az végképp lemarad. Mozihős azért még lehet belőle, mint James Bondból…
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez