Több milliárd értékben adtak le talált tárgyat Japánban

A Tokió Fővárosi Rendőrkapitányság közleményében azt írja: 2014-ben összesen 3,34 milliárd jen értékben adtak le a rendőrségre talált értéktárgyakat, és pénzt. Öt év távlatából ez most rekordösszeg.

Nemrég Tokiót a világ egyik legbiztonságosabb városának választották. A japán nép becsületéről is híres, így ha valamilyen értéket találnak, általában leadják az a legközelebbi rendőrbódéban (交番-Kóban). Tavaly a 3,34 milliárd 74%-a, azaz 2,74 milliárd vissza is került a tulajdonosokhoz- számolt be róla a Sport Nippon.

A rendőrség azt is elmondta, hogy 3,56 millió elvesztett tárgy talált gazdára 2014-ben a talált tárgyak osztályáról. Ezek között volt 56 ezer ruhanemű, 400 ezer esernyő, és 900 háziállat, például nyulak, és papagájok.

A legdrágább tétel, ami visszakerült tulajdonosához egy táska volt, amiben 18,4 millió jent találtak. Nem szerencsés ekkora összeget elveszteni, de olyan is előfordul, hogy talált pénzek gazdái sosem kerülnek elő. A japán törvények szerint, ha három hónap után nem jelentkezik a pénz tulajdonosa, a személy, aki megtalálta, megtarthatja azt. Meglepő módon mégis 390 millió jen került Tokió város kasszájába, miután a megtalálók lemondtak annak jogáról.

A statisztika kétségkívül bizonyítja a japánok hihetetlen becsületességét. Számos külföldi mesélt már arról, hogy ha bármit elhagyott valahol, azt mindig visszakapta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez