Robbantásos merényletek országszerte Nigériában (videóval)

Egyre kilátástalanabb a helyzet Nigériában, ahol a legutóbbi robbantásos merényletekben több tucat ember vesztette életét.

Legalább három bombát robbantottak fel az északkeleti-nigériai Biuban, egy katona ellenőrzőpontnál, majd nem sokkal később fegyveresek lendültek támadásba az ott állomásozó katonák ellen. Szemtanuk és kórházi források azt közölték, hogy a detonációban legalább 8-an veszítették életüket, és 6-an súlyosan megsérültek. A nigériai hadsereg közben azt közölte, hogy a fegyveresek támadását sikerült visszavernie, és legalább 17 lázadóval végzett. Biu az utóbbi időkben a Boko Haram lázadó- és terrorista szervezet egyik állandó célpontjává vált, ahol több hasonló merényletet és támadást is végrehajtottak.

Potsikumban öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy helyi étterem előtt. A település szintén Északkelet-Nigériában található, ahol a Boko Haram több alkalommal is támadásba lendült. Az étterem egy katonai támaszpont közelében volt. A BBC információi szerint legalább 4-en meghaltak és 5-en megsebesültek a támadásban.

A dél-nigériai Rivers államban található Okrikában is robbantottak, ez egy kisebb kikötőváros Port Harcourt közelében. A településen az APC ellenzéki párt tartott volna tüntetést, de támadások miatt ez meghiúsult. Szemtanuk azt mondták, hogy az APC szimpatizánsai már gyülekeztek, amikor a robbantások voltak. Később heves tűzpárbajra is sor került. A Reuters információi szerint öt rendőr vesztette életét, amikor a bombák felrobbantak. Azt viszont még senki sem tudja, hogy kik állhattak az itteni támadás hátterében. Okrika ugyanis túlságosan is távol van a Boko Haram által fenyegetett területektől.

Rivers állam leköszönő kormányzója, Rotimi Amaechi – aki egyébként az ellenzéki APC tagja – úgy véli, hogy a támadás célja a megfélemlítés volt, amit a kormányzópárt (PDP) megbízásából hajtottak végre ismeretlen elkövetők. Amaechi szerint a PDP-nek minden oka meg van arra, hogy elijessze az embereket az utcáról, és elhalassza a választásokat, mert a népszerűsége olyan mélyen van, hogy biztosan veszítene.

A kormányzópárt szóvivője, Emmanuel Okah a Reutersnek cáfolta az ellenzék által felhozott vádakat, és azt mondta, hogy az okrikai események mögött egymással rivalizáló „kultuszkövető” egyetemi csoportok állnak, amelyek számos bűncselekményben részt vettek már.

Afrika legnépesebb országban most februárban kellett volna megtartani a parlamenti és elnökválasztást, de az ország északkeleti részén zajló véres harcok miatt a választási biztosság hat héttel elhalasztotta a szavazást. Az ellenzék felháborodással fogadta bizottság döntését, és Goodluck Jonathan elnököt hibáztatja az ország egyre kilátástalanabb helyzete miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez