Sok a halott és sok a sérült a nigériai robbantásokban

A nigériai hatóságok a radikális iszlamista Boko Haram terrorista szervezetett vádolják a robbantásos merényletek végrehajtásával.

Az első két robbantás Gombéban történt egy buszpályaudvaron. Szemtanuk a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy a második pokolgép felrobbanása volt a legpusztítóbb, amely ugyan ott lépett működésbe, ahol az első. A helyszínen ugyanis sok járókelő összegyűlt az első merénylet után. Sokan csak bámészkodtak, míg mások segíteni mentek az áldozatoknak. A második bomba ekkor lépett működésben. A nigériai hatóságok 20 halálos áldozatról és legalább 40 sérültről számoltak be.

Pár órával később Bauchi legforgalmasabb piacán is robbantottak a terroristák. Szemtanuk elmondták, hogy a piacon kitört a pánik és több stand leégett. A helyi rendőrség szóvivője azt mondta, hogy legalább 7 ember meghalt és 19-en megsebesültek. A mentőknek nehéz volt megközelíteniük a helyszínt, de végül minden sérültet sikerült elszállítaniuk a helyi kórházba.

A támadásokért még senki sem vállalta a felelősséget. A rendőrség azonban a Boko Haram terrorista szervezetett gyanúsítja a merényletek végrehajtásával. A terrorista szervezet ugyanis már több a mostani hoz hasonló támadást hajtott már végre az országban. Gombéban pedig a mostani volt a második robbantás, amit egy pályaudvaron hajtottak végre. Legutóbb októberben csaptak le itt a terroristák és akkor több mint 10 emberrel végeztek.

A rendőrség szerint nincs kizárva, hogy a robbantásoksat öngyilkos merénylők hajtották végre, de az is lehet, hogy a pokolgépeket távirányítóval hozták működésbe, vagy időzítővel szerelték fel őket.

Nigériában lassan mindennapossá váltak a robbantásos merényletek, tömeges emberrablások és véres leszámolások, illetve mészárlások. A Council on Foreign Relation adatai szerint az idén több mint 10 ezer ember halt meg Nigériában a terroristák akciói miatt.

A drasztikusan romló biztonsági helyzet miatt sokan a rendőrséget és a hadsereget teszik felelősé. A lakosság döntő többsége úgy véli, hogy a biztonsági erők egyszerűen képtelenek megvédeni a civil lakosságot a támadásoktól és felszámolni a terrorista szervezeteket az országban. Afrika legnépesebb országban ráadásul hamarosan választásokat is fognak tartani. Sokan előre félnek attól, hogy a terroristák kihasználják a lehetőséget és a mostaninál véresebb akciókat fognak végrehajtani. Politikai elemzők szerint Goodluck Jonathan elnök belebukhat a Boko Harammal vívott háborúba, ami lassan több mint négy éve tart és számottevő eredmény eddig nem sikerült elérni a terroristák ellen, aki most már a szomszédos országokat is fenyegetik.

Fotó: Gettyimages

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez