Újabb katonai bázist foglalt el a Boko Haram

A radikális iszlamista lázadók komoly harcok árán foglaltak egy katonai támaszpontot Monguno közelében – jelentette az AFP hírügynökség.

A nigériai hadsereg egyik tisztje is megerősítette, hogy Monguno és a közelben lévő katonai támaszpont jelenleg a radikális iszlamisták ellenőrzése alatt áll. A neve elhallgatását kérő tiszt a francia AFP hírügynökségnek elmondta, hogy egy teljes éjszakán át harcoltak a lázadókkal, akik mindenüket bevetve elsöprő rohamot indítottak ellenük. A több órán át tartó küzdelem után a katonák erejét felőrölte a lázadók túlereje, ezért a visszavonulás mellett döntöttek. A nigériai hadsereg közben jelezte, hogy most minden erejükkel azon vannak, hogy rendezzék soraikat és visszafoglalják Mongunót, valamint a közelben lévő bázisukat, ahol értékes felszereléseket és fegyvereket hagytak hátra. Meg nem erősített hírek szerint csaknem száz ember veszítette életét a harcokban. A lázadók pedig rengeteg foglyot ejtettek a településen és a katonai támaszponton. Menekültek és túlélők azt mondták, hogy a foglyokat minél előbb ki kell szabadítani, mert különben a lázadók kivégzik őket.

A hétvégén elkövetett támadásokból azt a következtetést lehet levonni, hogy a radikális iszlamista Boko Haram új taktikát választott, és több fronton próbálja felvenni a harcot a nigériai hadsereggel szemben. Azt viszont még mindig nem világos, hogy a lázadók valójában mit szeretnének elérni. Az eddigi támadásaik és mozgásaik mind dél felé irányultak, ami arra adhat választ, hogy szeretnének kitörni az északi területekről. Egyes elképzelések szerint viszont a lázadók mostani támadásainak hátterében az áll, hogy szeretnének minél több fegyvert felhalmozni és megszerezni, hogy sikerrel ellenállhassanak annak a jelenleg formálódó regionális hadtestnek, amit a szomszédos országok azért hoznak létre, hogy végképp leszámoljanak velük, és véget vessenek a határokon átnyúló lázadásnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez