Brit állampolgárt lőttek le egy nemkormányzati szervezet központjában Dél-Szudánban

A gyilkosok követték áldozatukat egészen a nemkormányzati szervezet épületéig Juba városában. Kollégái szerint ott végeztek áldozatukkal, majd elmenekültek.

Dél-Szudán szinte permanens polgárháború színhelye, amióta 2011-ben kikiáltották az ország függetlenségét. A nyugati nagyhatalmak azért támogatták Dél-Szudán elszakadását Szudántól, mert Kartúmban olyan rendszer volt hatalmon, mely szemben áll a Nyugattal. Az elnököt elítélte a hágai nemzetközi bíróság, mert Darfurban a hatalom által irányított milíciák népirtást hajtottak végre. Korábban Oszama bin Laden is Szudánban élt. Innen utazott Afganisztánba, ahol kitervelte a szeptember 11-i merényleteket. Kartúmban fogta el a francia hírszerzés Carlost, a híres latin amerikai terroristát, aki több francia rendőrt is megölt Párizsban. Carlos jelenleg is francia börtönben tölti életfogytig tartó büntetését.

Dél-Szudán függetlenségét azért is támogatta az USA és Nagy Britannia, mert az ország területén jelentős olajkincs van. Ám az országot irányító vezetők képtelennek bizonyultak Dél-Szudán irányítására. Végül kitörtek a törzsi viszályok: az elnök és a korábbi alelnök törzsének fegyveres milíciái egymást ölik Dél-Szudánban. Több fegyverszünetet is kötöttek az Afrikai Egységszervezet közvetítésével, de ezek hosszabb távon eddig törékenynek bizonyultak. A közbiztonság még a fővárosban is rémes: így fordulhatott elő, hogy egy nemkormányzati szervezet brit alkalmazottját lelőtték Dél-Szudán fővárosában, Jubában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez