Telefonos csúcs Ukrajnáról

A minszki fegyverszüneti egyezmény négy aláírója telefonon tárgyalt arról, hogy milyen helyzet alakult ki Ukrajnában a Debalceve környéki harcok következtében. Mindenki azt hangsúlyozta, hogy szigorúan be kell tartani a minszki fegyverszüneti egyezményt.

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök telefonon egyeztette elképzeléseit Porosenko ukrán és Putyin orosz elnökkel csütörtök reggel- közölte az Élysée palota. Részleteket nem hoztak nyilvánosságra, de mind a négy fél egyetértett abban, hogy mielőbb el kell érni a fegyverszünetet és a nehézfegyverek kivonását a front közeléből. Mindkét félnek lehetővé kell tennie azt, hogy az EBESZ ellenőrei a helyszínen vizsgálhassák ki a fegyverszünet megsértését. A stratégiai fontosságú Debalceve környékén az ukrán csapatok vereséget szenvedtek.

Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna külügyminiszterei  még csütörtökön egyeztetik elképzeléseiket és tisztázzák a technikai részleteket. A minszki egyezményt a helyszínen több hadszíntéren nem tartják be, így újabb áldozatokról érkeznek jelentések. Ezért tartotta fontosnak a négy fél, hogy telefonos csúcstalálkozón egyeztesse a véleményét az ukrajnai válságról, melyet a remények szerint a minszki fegyverszüneti egyezmény alapján lehet majd rendezni.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez