Egy amerikai bíróság a bevándorlási őrizet ellen foglalt állást

Nem vehetik őrizetbe és nem zárhatják el az országba érkező bevándorlókat – így döntött egy amerikai szövetségi bíróság egy emberi jogi szervezet beadványa nyomán. Egy másik szövetségi bíróság viszont Obama elnök könnyítéseit jegelte – egyelőre.

Az Amerikai Szövetség a Polgári  Jogokért (ACLU) elnevezésű szervezet bírósági úton megtámadta az Obama kormányzat azon döntését, amely tavaly a nagy bevándorlási válság idején lehetővé tette, hogy az országba illegálisan érkezőket bevándorlási őrizetbe helyezzék.

Ez azt jelentette, hogy a többségében Közép-Amerikából érkező nők és gyermekek nehezen minősíthető körülmények között elzárásra kerültek és azóta az is kiderült, nem bántak velük kesztyűs kézzel. Sok volt a bántalmazás, éheztetés, rossz higiéniai körülmények, orvosi ellátás megtagadása és az egyéb okok miatt benyújtott panasz. Napvilágra került az is, hogy nem egy esetben a fiatal lányok nemi erőszak áldozataivá váltak, illetve ilyen értelmű zsarolásnak voltak kitéve.

Az ALCU a közép-amerikai anyák és gyermekek képviseletében fordult bírósághoz. A kormány képviseletében azzal védekeztek, hogy a letartóztatás intő példa a többieknek, akik a határ illegális átlépésére készülnek. A bírósági döntés kiemeli, hogy nem fosztható meg senki sem a szabadságától csak azért, hogy másokat ilyen módon figyelmeztessenek.

A döntésre éppen azon a héten került sor, amikor egy másik szövetségi bíróság időszakosan megtorpedózta Obama elnök új migrációs törvényét: utóbbi igyekszik megakadályozni annak a mintegy ötmillió bevándorlónak a hazatoloncolását, akik jelenleg már hatósági nyilvántartásba kerültek, és az országban vannak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez