Szivarfesztivál: 235 ezer dollár egy Montecristóért, senki többet harmadszor…

Havannában 1994 óta megtartják a szivarfesztivált, idén azonban valami mégis más lesz: most vihetnek haza először amerikai állampolgárok hivatalosan kubai szivart a csomagjukban, igaz, csak 100 dollár értékben. Már az enyhülés jeleként…

Az egy hétig tartó eseményen mindenki ugyanarra koncentrál – legyenek vastagok vagy vékonyak, hosszúak vagy rövidek – a lényeg, hogy a világ legjobb szivarjai legyenek. S ez rendre teljesül is, a kubai szivar több mint száz éve a vezető világmárka a szivarpiacokon.

Havannában több száz kereskedő, vásárló és rajongó gyűlt össze  megnyitón, a résztvevők közül többen dollárezreket fizetnek, hogy kipróbálhassák a legújabb és legjobb példányokat.

– Most először vásárolhatunk legálisan szivart, mert akik korábban jöttek, csak feketén vásároltak. De mi most megtehetjük, és nagyon örülünk – mesélte egy amerikai turista.

A fesztivál sztárjai idén is a Montecristo, a Partagas és a H. Upmann – előttük tiszteleg a sok érdeklődő és persze kereskedő. S nem fesztivál a fesztivál, ha nincsenek hagyományos programok:  látogatásokat szerveznek dohányültetvényekre, szivargyárakba, kóstolásokra invitálják a vendégeket – és persze a rum és a kávé sem hiányozhat. Emellett vásárokat, árverést és szemináriumokat is rendeznek.

A fesztivál zárónapján díszvacsorát adnak valamely márka tiszteletére, az eseményen megválasztják az év szivarosát. Aukciót is terveznek, ezen a dohány frissen tartására alkalmas dobozokra licitálhatnak az érdeklődők. Az első havannai szivarfesztivált 1994-ben rendezték.

A   tavalyi aukción  Tom Jones volt a díszvendég. A szivargyűjtők több mint 1,1 millió dollárt (247 millió forint) fizettek hat kubai nyirkosítóval ellátott szivardobozért. A legtöbbért, 235 ezer dollárért egy Montecristo szivarokkal teli ritka, kézműves szivardoboz kelt el a fesztivált záró  gáláján.

Tom Jones akkor nemcsak énekelt a közönségnek, hanem részt vett a szivaraukción is. “Szeretem a kubai szivarokat, a hatvanas években kezdtem el kubai szivart szívni, és mert soha nem jártam Kubában, ez egy nagyon jó alkalom volt arra, hogy eljöjjek” – mondta Jones.

Jelenleg a legdrágább kubai szivar a Cohiba Behike márkájú, amelynek darabja 69 dollárt (15 ezer forint) is elérhet Európában és Kanadában. A részben brit tulajdonban lévő kubai állami exportőrcég 2013-ban 447 millió dolláros bevételt ért el piacain, ami 8 százalékos bővülés az előző évi eredményhez képest.

Illetékesek szerint a kubai szivarok forgalma az elmúlt évben nyolc százalékkal növekedett annak ellenére, hogy világszerte egyre szélesebb körű a dohányzásellenes kampány, Európában változatlanok a recessziótól való félelmek és az amerikai embargó még mindig sújtja a kubai termékeket. A kubai szivarok elsődleges piaca Európa, de az ázsiai nemzetek, köztük Kína egyre nagyobb érdeklődést mutat a kubai szivarmárkák iránt. A szivarárverés bevételeit a kubai állami egészségügyi rendszer fejlesztésére fordítják.

foto: AFP

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez