Zuckerberg: mindenki jusson internethez!

Ha egymilliárd embert hozzájuttatunk a világhálóhoz, akkor ezzel 100 millió új munkahelyet teremtünk- hangsúlyozta a Facebook főnöke, aki legújabb kedvenc tervéről, az internet.org-ról a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozott.

Még csak 2,7 milliárd ember van kapcsolatban az internettel, vagyis az emberiség nagyobb része még nem jut el hozzá- mondta a Facebook alapító elnöke, aki azt szeretné, ha mindenki eljuthatna a világhálóhoz. Mi ennek a fő akadálya? Vannak technikai akadályok is és vannak gazdasági jellegűek is- válaszolta Mark Zuckerberg. Sok fejlődő országban nincsen meg a megfelelő technikai kapacitás. Ezért Zambiában az internet.org együttműködött a helyi Airtel-lel. A pénz is komoly gond sok szegény család számára, ezért igyekeznek olyan olcsó internetes csomagokat kínálni, melyeket a szegényebbek is meg tudnak fizetni. “Az internet.org nem profitorientált cég”- közölte a Facebook alapító atyja, aki dollárban is milliárdos lett harminc éves kora előtt. Nem a technikai akadályok vagy a szegénység jelenti a legnagyobb gondot, hanem az elmaradottság. Az emberek jelentős része egészen egyszerűen nem tudja, hogy mire jó az internet. Ezért aztán Zambiában azt találták ki, hogy olyan témákat ajánlanak, melyek érdekelhetik a legszegényebb embereket is az isten háta mögötti településeken. Ilyen volt például a HIV. Zambiában még mindig nagyon nagy az AIDS veszélye, ezért ez sok embert érdekel. Így sikerült az internet iránt érdeklődővé tenni az embereket Zambiában.

És mi van Ázsiával? Mark Zuckerberg nagy utat tett Indiában és Délkelet-Ázsiában. Már elég jól beszél kínaiul. “Vannak országok, amelyek fontosnak tartják, hogy minden polgár kapcsolatba kerüljön a világhálóval. Ilyen például Malajzia”- válaszolta Mark Zuckerberg, aki Kínáról nem mondott semmit. Pekinggel a Google-nak voltak kedvezőtlen tapasztalatai. A Kínát kormányzó kommunista párt maga szeretné ellenőrizni a világhálót, melynek kínai része a világ legnagyobb internetes piaca.

Mark Zuckerberg szívesebben beszélt a tervezett technikai újításokról: az adatátvitelhez használt lézerről, vagy a drónokról. Határidőket itt sem említett a fiatal milliárdos, aki másfél éve kezdett bele internet.org programjába, melynek célja, hogy minden ember jusson el a nethez. Zuckerberg elmondta: a terv inkább viszi, mint hozza a pénzt, de a Facebook sikere után (több mint egymilliárd felhasználó), a profit már kevésbé motiváció. Azért azt elmondta, hogy a Facebookon jelenlevő első egymilliárd embernek nagyobb a vagyona, mint a többi hatmilliárdnak együttvéve. Eddig a fejlett országok profitáltak az internetből- a GDP -jük 20%-a származott onnan, most ideje, hogy az emberiség szegényebb része is sorra kerüljön- mondta Mark Zuckerberg, aki a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez