Rossz évre rossz év jön az örmény mezőgazdaságban

Oroszország – az első és jóformán az egyetlen vevő az örmény mezőgazdasági termékekre – fizetési gondokkal küzd. Már az örmény alkoholt is egyre nehezebb eladni.

Az örmény exportőrökre nehéz időszak vár. Nehezebb, mint amilyen a tavalyi volt. Erről az „eredményről” Jerevánban számoltak be: a 2014-ben teljesült export 8 százalékos csökkenést mutatott. Ehhez az kellett, hogy a fő értékesítési irány Oroszország legyen, ahol a rubel leértékelődése jelentette az egyik legfőbb akadályt. Az örmény exportot elemző közgazdász, Gagik Makaryan az orosz vásárlóerő csökkenését azzal magyarázta, hogy az árakkal nem lehetett követni a leértékelést, az elkerülhetetlen drágítás végső soron azzal járt, hogy nem tudják eladni az árut.

Gagik Makaryan, aki az örmény munkaadók szervezetének elnöke, sajtótájékoztatóján arra is kitért, hogy a kilátások rosszabbak, a tavalyinál is szerényebb lehet az oroszországi piacra való értékesítés. Most tavasszal már a mezőgazdaság is nehezebben talál fizetőképes keresletet, a friss gyümölcsöt és zöldséget, a gyümölcsleveket, a növényi eredetű konzerveket, de még az alkoholt is csak kedvezőtlen árakon, csökkenő mennyiségben vásárolja meg az orosz lakosság.

(Fotó:Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez