Szex és klíma

Szexuális zaklatás vádja miatt lemondott tisztségéről az ENSZ klímabizottságának elnöke. A 74 éves indiai Ranendra Pachauri levélben közölte lemondását Ban Kimun ENSZ főtitkárral.

Egy 29 éves nő vádolta meg a 74 éves főnököt azzal, hogy szexuálisan próbál közeledni hozzá Delhiben. A vád szerint a főnök rendszeresen SMS üzenetekben és emailekben zaklatta női beosztottját India fővárosában, ahol a fiatal nő a klíma bizottság szakértői csoportjában dolgozott. A 74 éves főnök azt állította: számítógépét és mobil telefonját meghackelték, és így a tudta nélkül mentek a zaklató üzenetek az ifjú hölgynek. Indiában manapság sokkal komolyabban veszik a szexuális zaklatást mint korábban, ezért kevesen adtak hitelt a veterán tudós védekezésének.

Most erős vezetőre van szükség, és ebben a helyzetben nem tudom én biztosítani ezt- írta levelében a távozó indiai tudós, aki több mint 3000 szakértő munkáját koordinálta. Lemondása a legkínosabb pillanatban jött, mert a bizottság most dolgozza ki ajánlásait a nagy klímacsúcsra, melyet decemberben rendeznek meg Párizsban. A bizottság legutóbb tavaly októberben tett közzé előrejelzést, melynek legpesszimistább jóslata szerint a hőmérséklet 3,7-4,8 fokkal emelkedhet a század végéig, ha minden így megy tovább a világban. A viszonyítási pont ebben az esetben az 1850-1900-as időszak amikor először gyűjtöttek be időjárással kapcsolatos információkat a Föld minden részén. Az ENSZ klíma bizottsága megkapta a Nobel békedíjat 2007-ben. Ennek a sikernek részese volt a 74 éves Ranendra Pachauri is, aki most szexuális zaklatás vádja miatt lemondott tisztéről.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez