“Kész vagyok szülni a Marson”

Ezt jelentette ki egy 24 éves Nagy-Britanniában élő kínai csillagász miután kiválasztották a Mars misszióra. Az első űrhajó 2024-ben indulna, és a visszatérés teljesen bizonytalan. Az űrhajósok egy Való Világ programban is részt vennének a Marson.

Maggie Lieu csillagászatból doktorált Birminghamben az Egyesült Királyságban. Jelentkezett a Mars One programra és kiválasztották az első száz közé. A fiatal nő angolul és kínaiul egyaránt anyanyelvi szinten beszél. A jövőt illetően optimista: ez nem öngyilkos misszió. “A technika még nagyon sokat fejlődhet 2024-ig. Kész vagyok akár szülni is a Marson”- nyilatkozta a vállalkozó szellemű ifjú hölgy. Összesen négy kínai került be a legjobb száz közé a Mars programban. Három közülük nő: egy Kínában él, egy másik az USA-ban, a harmadik pedig Maggie Lieu Nagy Britanniában.

Ki az a vállakozó szellemű kínai férfi, aki szintén hajlandó kockára tenni az életét egy egyirányú Mars utazással? A 30-as éveiben járó Li Dapeng kertész Hopej tartományban. Korábban elvégezte az agrár egyetemet. “A családom ellenzi, de én szívesen belevágnék. Annyi fölösleges dologra költenek milliárdokat. A Mars felfedezése legalább megéri”- nyilatkozta a kínai kertész.

A program első szakasza minimum 4,5 milliárd dollárba kerül. Egy holland vállalkozó áll a háttérben. Ő egy Való Világ showt képzel el a Marson. Ehhez az űrhajósoknak legkevesebb hét hónapot kellene utaznia, a bolygón pedig meg kell küzdeni a veszélyes sugárzással, a rémes időjárással és a vízhiánnyal. Arról nem is beszélve, hogy a visszaút nincs biztosítva. Ráadásul a rádió-tévé közvetítés is igen bizonytalan, hiszen a jeleknek irgalmatlanul nagy távolságot kell megtenniük, amíg eljutnak a Mars bolygóról a Földre. Mindennek tudatában jelentette ki az ifjú brit-kínai csillagász: kész vagyok gyereket szülni a Marson.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez