Ördögűzéssel az Ebola ellen

Guineában és számos más afrikai országban sokan úgy vélik, hogy az Ebola-járvány nem más, mint egy átok, ami azért csapott le rájuk, mert néhányan túlzottan is nagy vagyonra tettek szert rövid idő alatt.

A guineai Melindou falu lakói egy tradicionális orvost hívtak segítségül, hogy elűzze a „gonoszt” és felszabadítsa őket az „átok” alól, ami minden idők legsúlyosabb járványát zúdította rájuk. A helyiek ugyanis úgy vélik, hogy az Ebola-járványt valaki, vagy valakik szándékosan idézték elő, miután néhányan hirtelen komoly anyagi gyarapodásra tettek szert, rendkívül rövid idő alatt. A guineai falu lakói az egyik leghíresebb tradicionális orvost, Kalifa Lengót hívták segítségül, hogy „tisztítsa” meg és „szabadítsa” fel őket az átok alól, hogy végre normális életet élhessenek.

Ebola sas (3)

Helyiek elmondták, hogy Lengo utoljára tavaly áprilisban járt náluk. Akkor egy banánfát ültetett a falu közepére, amely hirtelen elkezdett növekedni. Lengo akkor azt mondta, hogy hamarosan visszatér és behelyezi a rendkívül hosszadalmas szertartást, ami a „felszabadítja” a falut az átok alól.

A falu egyik köztiszteletben álló őrege elmondta, hogy a banánfa kivágásával megszűnik majd az átok a falun. Pár napja pedig egy szertartást is végeztek a fa körül, és egy kecskét is feláldoztak a tradicionális orvos tiszteletére, amit helyben el is fogyasztottak. A szertartás része volt, hogy a falulakók különböző táncokat jártak a fa körül és közben énekeltek, majd rizzsel „etették” meg a fát. Az öreg férfi az AP-nek elmondta, hogy a hosszas szertartás óta egészséges és semmilyen betegségben nem szenved. A szertartás a helyiek elmondása szerint az utolsó fázishoz érkezett és azt remélik, hogy hamarosan visszatérhetnek hétköznapi életükhöz és a korábban elmenekült hozzátartozóik és barátaik végre visszatérnek hozzájuk.

Ebola sas (1)

Járványügyi szakértők kutatásai szerint Melindou faluban ütötte fel a fejét először az Ebola vírus és itt szedte első halálos áldozatát is, egy két éves kisfiút, aki 2013. december 28-án hunyt el. A kutatók azonban mind a mai napig nem tudnak magyarázatot adni, hogy mi vezetett minden idők egyik legnagyobb és legsúlyosabb Ebola-járványának kitöréséhez, ami öt afrikai országban több mint kilencezer áldozatot szedett. A feltételezések szerint denevérek és majmok voltak a vírus hordozói, ezt azonban még nem sikerült bizonyítaniuk a kutatóknak.

Ebola sas (1)

Ebola sas (2)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez