Több pénz kell az Ebola járvány megfékezésére

Erről beszélt Davosban a világgazdasági fórumon Peter Piot, aki 1976-ban a vírust felfedezte más kutatókkal együtt. A fejlett világ védtelen az Ebolához hasonló járványokkal szemben, és ezért sebezhető – hangsúlyozta Piot professzor, aki szerint hamarosan lesz vakcina a kór ellen.

Hosszú távra kell gondolkodni!- jelentette ki Piot professzor, mert különben az Ebolához hasonló járványok meglepik a fejlett világot. Több pénz kell a kutatásra és a fejlődő világ támogatására. Sosem hittem volna, hogy az Ebola ekkora károkat okozhat – ismerte el a vírus felfedezője. Piot professzor arra utalt, hogy Nyugat Afrika három kis országában: Libériában, Guineában és Sierra Leoneban szinte leállt az élet az betegség miatt, amely egész családokat irtott ki, még a nagyvárosokban is.

Davosban a világgazdasági fórumon az Ebola mellett megvitatják a madárinfluenza ügyét is. Ennek elsőrendű gazdasági jelentősége is van – különösen Ázsiában. Bár legutóbb már Észak-Amerika nyugati felén észleltek súlyosan fertőző madárinfluenzát. Emiatt Kína lezárta határát az amerikai és a kanadai baromfi behozatal előtt.

A svájci Davosban államfők és miniszterelnökök, vezető üzletemberek és tudósok vitatják meg minden évben a globális gazdaság helyzetét. Idén nem túlságosan optimista a hangulat: hiába csökken az olaj és a földgáz ára, amely jótékonyan befolyásolja a növekedést, mert a globális gazdaság legtöbb régiójában minimális növekedésre, sőt egyes helyeken visszaesésre lehet számítani. Ilyen hely például Oroszország, ahol igen komoly visszaesés várható, de kedvezőtlen a helyzet Brazíliában és Japánban is. Az eurozóna stagnál, Kínában pedig lassul a gazdasági növekedés üteme. Így a világgazdaság növekedése az idén aligha lesz fényes, és félő, hogy emiatt nemigen jut pénz arra, amit Piot professzor sürgetett Davosban, az Ebolához hasonló járványok megelőzésére.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez