Obama egykori bizalmasa a vártnál nehezebb helyzetben

Nem sikerült az 1. fordulóban eldöntenie a versenyt a Chicago polgármesteri címéért harcoló Rahm Emanuelnek. Barack Obama egykori kabinetfőnöke nem gyűjtötte be a szavazatok 50%-át, ezért 2. fordulót rendeznek majd áprilisban.

A város jelenlegi első embere mellett maga az elnök is kampányolt, a múlt héten még személyesen is ellátogatott a Michigan-tó partjára. Ezért Emanuelnek elég kínos, hogy ekkora hátszéllel, és hatalmas méretű kampánybüdzsével sem tudta megszerezni a voksok legalább felét.

A korábbi fehér házi kabinetfőnök 45,4%-ot ért el a választáson. Négy kihívója közül Jesus Garcia szerezte meg a második helyet 33,9%-kal, így ők ketten feszülnek egymásnak a következő hetekben, hogy eldöntsék, ki vezesse a „szeles várost”.

Kétszámjegyű eredményt sikerült még elérnie egy üzletembernek, Willie Wilsonnak, aki 10,6%-kal lett harmadik. A következő hetekben az ő, és a másik két kieső jelölt támogatóiért óriási verseny várható. Emanuel minden bizonnyal továbbra is sokat fog költeni hirdetésekre. Eddig körülbelül 8 millió dollárt fizetett ki kereskedelmi televízióknak, de eddig ez sem volt elég.

Jesus Garcia valószínűleg marad a progresszív és populista jelmondatoknál, és az esélyteleneknek járó szimpátia is az ő oldalán van, nem is beszélve a latinó szavazatokról. Emanuelt azzal vádolja, hogy a nagyvállalatok irányítják, és nem az átlagemberek érdekeit szem előtt tartva irányítja a várost.

A chicagói választás a legjelentősebb városi tisztújításnak számít az idén, ezért országosan is nagy figyelem kíséri az alakulását. A 20 éve bevezetett aktuális választási rendszerben most először rendeznek majd 2. fordulót a polgármester-választáson. Már csak az a kérdés: lesz-e meglepetés, vagy az esélyesebb Rahm Emanuel megőrzi jelenlegi posztját?

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez