Obama is besegít a chicagói polgármesternek

Barack Obama a héten hazalátogatott Chicagóba. Az elnök korábban Illinois államot képviselte a Szenátusban, de természetesen nem csak a szép emlékek miatt tért vissza a városba.

Chicagóban a jövő héten polgármester-választást tartanak, és a város jelenlegi első embere is indul, hogy újabb négy évig betölthesse a pozíciót. A demokrata Rahm Emanuel korábban Barack Obama egyik legfőbb bizalmasa volt. Első elnöki ciklusa alatt kabinetfőnökként dolgozott a Fehér Házban. Az elnök elmondása szerint „nagyon nehéz időszak volt ez az Egyesült Államok számára, de Emanuelre mindig számíthatott, hogy segít megoldani a problémákat” – utalva a gazdasági válság okozta nehézségekre.

Obama elsősorban az ország legrégebbi ipartelepének nemzeti emlékhellyé nyilvánítása miatt érkezett a városba. A körzet, amely a XIX. század közepén alapított Pullman gyárról kapta a nevét, nem messze van az elnök első munkahelyétől. Pullman mostantól élvezni fogja a nemzeti emlékhely címével járó védelmet, ami nagyon sok lehetőséget teremt az itt lakóknak. Az elnök hangsúlyozta, hogy az elismerés kivívását nagyban köszönhetik polgármesterüknek, aki kivételesen jól szolgálja a várost.

A rendezvény után Barack Obama beugrott a polgármester egyik kampányirodájába, hogy kezet rázzon néhány önkéntessel, akik keményen dolgoznak, azért hogy az újraválasztás sikerüljön Emanuelnek. Ezt követően pedig a város keleti részén található otthonához ment, ahol az elnöki könyvtárának helyszínét kiválasztó bizottsággal találkozott.

Obama már nem először támogatja korábbi kabinetfőnökét az idei kampányban: legutóbb egy rádióüzenetben szólt a chicagóiakhoz, hogy emlékeztesse őket, ki a legalkalmasabb jelölt. A mostani eseménnyel egybekötött személyes promóció pedig csak még nagyobb lökést ad Emanuelnek, hogy már az első fordulóban eldöntse a versenyt. Ehhez a szavazatok több mint 50%át kell majd megszereznie.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez