Most már hivatalos: szerb polgármestert választottak a srebrenicaiak

Az október eleji adatokból már sejthető volt, most pedig hivatalossá vált, hogy a boszniai szerb jelölt, Mladen Grujicic nyerte meg a választást a kelet-boszniai Srebrenicában.

Grujicic a szerb pártok közös jelöltjeként indult, és a voksok 54,38 százalékát sikerült megszereznie, szemben a korábbi polgármester, a bosnyák Camil Durakovic 45,45 százalékával.

1999 óta először lesz szerb polgármestere Srebrenicának, ami a történelmi tények tekintében nagy mérföldkőnek tekinthető. 1995. július 11-én több mint 8000 muszlim férfit és fiút hurcoltak el a szerb csapatok az ENSZ védelme alatt álló városból, majd pár napon belül meggyilkolták őket. A volt Jugoszláviában elkövetett vérengzésről a Hágai Nemzetközi Törvényszék kimondta, hogy népirtás volt, a szerb hivatalos álláspont azonban ezt a mai napig nem ismeri el.

sirok

A város lakói közül többen amiatt aggódnak, hogy a szerb vezetés miatt veszélybe kerül az áldozatok emléke, és nem lehet majd méltó módon gyászolni őket. Bosnyák szervezetek a választások megismétlését követelik, ezt azonban elutasította a választási bizottság.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez