Börtön egy Instagram posztért a volt szépségkirálynőnek

Törökországban már tavaly óta szigorú internetszabályok léptek érvénybe, ami leginkább a közösségi oldalakat érinti. A hatóságok rendkívül ügyelnek rá, nehogy a kormányt vagy az elnököt bíráló dolgok kerüljenek fel az internetre.

Merve Büyüksaraç 2006-ben nyerte meg a szépségversenyt és szerezte meg a Miss Törökország címet. A modellt azonban nemrég letartóztatta a rendőrség és kihallgatták őt. Miért?

Büyüksaraç azzal keltette fel a hatóságok figyelmét, hogy januárban egy szatirikus verset, a török himnusz egyfajta gúnyos átiratát posztolta az Instagram adatlapján. A török ügyészség szerint a vers Recep Tayyip Erdogan török államfőt bírálta. Büyüksaraç hiába védekezett azzal, hogy nem akarta az elnököt megsérteni, csak egy szórakoztató verset akart megosztani. Törölte is a verset, de feltehetőleg ez nem fogja meghatni a hatóságokat. Az ügyészség jelenleg azt vizsgálja mennyire állja meg a helyét a vád. Akár két évet is kaphat.

Nem Büyüksaraçé nem az egyetlen, mivel korábban több száz embert elítéltek az országban, akik kormányellenes tüntetéseken vettek részt vagy az interneten bírálták és kényelmetlen dolgokat tettek közzé, mint amikor a hekkerek és a médiumok olyan anyagokat tettek közzé, amik szerint Ankara terrorista csoportokat fegyverezett fel Szíriában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez