Törökország WikiLeakse: Török titkosszolgálatok fegyverezték fel az al-Kaidát Szíriában?

Csak rövid ideig voltak elérhetőek azok a katonai nyomozás során készített dokumentumok, amelyeket hekkerek szivárogtattak ki Törökországban. A török hatóságok azonnal letiltottak minden olyan weboldalt, amelyen olvashatóak a dokumentumok és a török kormány is bekeményített, hazaárulással és a nemzetbiztonság veszélyeztetésével vádolva minden médiumot, aki ezzel az incidenssel mer foglalkozni. Ennek a heves reakciónak az az oka, hogy a jelentések szerint Ankara terrorista csoportokat fegyverezett fel Szíriában…

A három, szíriai rendszámú teherautó utáni nyomozás még tavaly januárjában vette kezdetét. A török katonai rendőrség már akkor vizsgálatot indított az ügyben, de ez rendkívül lassan haladt, mivel  maga a török miniszterelnök is hátráltatta. Amikor még Recep Tayyip Erdogan török kormányfő volt, kijelentette azt, hogy „Nem tudjátok megállítani az MIT (Török Hírszerző Ügynökség) kamionjait. Nem lehet utánuk kutakodni, mivel ehhez senkinek nincs  joga. Ezek a járművek humanitárius segítséget nyújtottak a Szíriában élő türkméneknek.”

Később Ahmet Davutoglu miniszterelnök is azt nyilatkozta, hogy a rejtélyes teherautók „humanitárius célokat” szolgálnak. Azonban a nyomozás rendkívül lassan haladt, vezetőjét, Aziz Takcit ügyészt eltávolították a posztjáról. Továbbá az a tizenhárom katonai rendőr és nyomozó, akik a teherautók utáni kutatást végezték és egy “határincidens szereplői” voltak, kémkedés vádjával a török katonai bíróság elé állították őket és a húsz év börtönt kért rájuk az ügyész.

Valószínűleg az ügy teljes titokban maradt volna, ha török hekkerek egy csoportja nem töri fel a török Katonai Csendőrség Főparancsnokságának gépeit és nem szivárogtat ki néhány kényes dokumentumot a nyomozással kapcsolatban. Ezekben a jelentésekben nem más szerepel, mint az, hogy a segélycsomagok helyett rakétákat, lőszert, robbanóanyagot, kézifegyvert és tüzérségi lövedékeket szállítottak Szíriába. Ez még úgy önmagában nem lenne probléma, mivel Ankara eddig is kiemelten támogatta a Szabad Szíriai Hadsereget (FSA), de a címzettek között nemcsak a mérsékelteknek tartott felkelők voltak, hanem az al-Nuszra Front, az al-Kaida és az Iszlám Állam nevű terrorista szervezetek is szerepeltek a listán, amikor még Iraki és Levantei Iszlám Állam néven futott.

1 2Az al-Monitor összegyűjtött néhány nyilvánosságra került nyomozati anyagot (oldalt látható a nyilvánosságra került dokumentumok, forrás itt található).• 2014. január 19-én a török határőrség fülest kapott, hogy három teherautónyi fegyvert szállítanak az al-Kaidának Szíriába. Az ügyész nyomozást rendelt el.

• Az MIT ügynöke többször megpróbálta megakadályozni a szállítmány átvizsgálását, de a csendőrparancsnok ezután egy katonai bázisra küldte a járművet alaposabb vizsgálatra.

• Az MIT ügynök ellenállt, Audijával elzárta az utat,  fenyegette és szidalmazta a katonai csendőröket, miközben azok átvizsgálták a járműveket.

• Az incidenst filmre vették.

• A járművekben hat konténert találtak, amelyekben egyenként 25-30 rakétát, több tonna lőszert, tüzérségi tölteteket és kézifegyvereket találtak. A nyomozást végző parancsnok megjegyezte, hogy a ládákon cirill betűs feliratok voltak, de a hadianyagok származási helyét nem említették meg a dokumentumokban.

• Nem sokkal később megérkezett Avni Cos – Adana tartomány kormányzója – és felszólította a katonákat hagyják abba a kutatást, mivel ez a „miniszterelnök parancsa és nem akadályozhatják meg a szállítmány átjutását Szíriába”.

• A jelentés tartalmazza az egyik sofőr beszámolóját is: „A szállítmányt a teherautóinkra egy külföldi gépről rakták rá az ankarai repülőtéren. Egy Audi biztosította számunkra a fedezetet, amelyben MIT ügynökök ültek. Ez nem az első eset volt, hogy ilyet szállítottunk Szíriába.”

Az ügy hatalmas viharokat kavart Törökországban. A kikerült dokumentumok csak rövid ideig voltak elérhetőek az interneten. A török hatóságok azonnal letiltották azokat a weboldalakat, amelyek nyilvánosságra hozták a nyomozati anyagot, ráadásul január 14-én még több tucat Twitter-fiókot és Facebook-adatlapot tettek elérhetetlenné, amelyek ezzel az üggyel foglalkoztak. A török médiahatóság figyelmeztetett, hogy a MIT teherautókkal kapcsolatos anyagok “nemzetbiztonságot veszélyeztető” dolognak számítanak és tilos ezzel kapcsolatban bármiféle hírt vagy anyagot közölni. A török bírák és ügyészek legfőbb tanácsa  (HSYK) öt ügyész ellen indított eljárást, mivel „illegálisan állítottak meg egy titkosszolgálati akciót”.

(Visited 11 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez