Babonák miatt irtják a zsiráfokat

Az afrikai feketepiacokon az utóbbi időkben jelentősen megnövekedett a zsiráf csontok iránti kereslet, mert sokan azt hiszik, hogy az ebből készült orvosságok gyógyítják az AIDS-et.

Drámaian csökkent az elmúlt tíz-tizenöt évben a zsiráfok száma Afrikában, főként Tanzániában és Kenyában, ahol a helyi varázslók különböző gyógyszereket készítenek a zsiráfok csontjaiból. A Természetvédelmi Világszövetség jelezte, hogyha nem sikerült megállítani az orvvadászokat, akkor a világ legmagasabb szárazföldi emlőse is ugyanarra a sorsa jut, mint az orrszarvúk és elefántok, amelyek a kihalás szélére sodoródtak. A becslések szerint az eltelt 15 évben 40%-kal csökkent a zsiráf populáció a kontinensen. 1998-ban még 140 ezerre becsülték a szabadon élő zsiráfok számát. Rendszeres vadászatuk miatt azonban 2012-re kevesebb, mint 80 ezerre csökkent a zsiráf populáció .

A német DPA hírügynökségnek tanzániai állatvédők elmondták, hogy a legtöbb vadasparkban és nemzeti parkban néhány éve még gyakran lehetett zsiráfokat látni. Az ide utazó turistáknak azonban ma már sokkal tovább kell keresniük őket, hogy lássanak egy élő példányt. Az orvvadászok a legnagyobb pusztítást a Meru-hegy és a Momella-tavak környékén végezték, ahol korábban rengeteg zsiráf élt. Az állatvédők azonban elmondták, hogy nem csak az illegális vadászatok fenyegetik a zsiráfokat. Az utóbbi időkben ugyanis jelentősen zsugorodott a zsiráfok élőhelye is, mert a helyi törzsek kiszorítják őket – a fás szavannából marhalegelőt, vagy ültetvényt csinálnak.

giraffe

A legnagyobb baj, hogy a zsiráfok elejtése sokkal könnyebb, mint az orrszarvúk és elefántok megölése. Az orvvadászoknak rendszerint elég egy töltény, hogy leterítsék a hatalmas állatott, de gyakran dróthurkokat feszítenek ki, hogy az állatok lába belegabalyodjon. Ráadásul a csontjaikat és húsukat is sokkal könnyebb értékesíteni a feketepiacon, mert jóval olcsóbb az orrszarvúnál és elefántnál. Az utóbbi két állatott ugyanis főként külföldi megrendelésre lövik ki az orrvadászok, míg a zsiráfokat a helyi keresletre lövik ki. Egy kiló zsiráf csontot körülbelül 120 dollárért tudnak értékesíteni a feketepiacon. Az orrszarvú és elefántcsontok azonban több tízezer dollárba kerülnek, amit a helyiek már nem tudnának kifizetni érte.

A tévhit szerint a zsiráfcsontokból készített gyógyszerek gyógyítják az AIDS-et, ami Afrikában járványszerűen terjed. A zsiráf legértékesebb része a velőscsont. Ezért fizetik a legtöbbet és eziránt a legnagyobb a kereslet.

Az állatvédők szerint az érintett országok kormányainak is komoly felelősségük van abban, hogy lassan végveszélybe kerülnek a zsiráfok. Tanzániában még az 1960-as és 70-es években még halálbüntetéssel sújtották a zsiráfokat elejtő orvvadászokat. Mára azonban következmények nélkül lehet rájuk vadászni.

A zsiráfot már az ókorban ismerték.  A rómaiak r azt hitték, hogy a zsiráfok a teve és a leopárdok keresztezéséből jöttek létre. Innen ered a világ legmagasabb szárazföldi állat tudományok elnevezése is, Giraffa cameloparadlis.

Giraffe Birth at San Diego Zoo Adds to   Observance of World Giraffe Day Harriet, a Masai giraffe, attends to her four-day-old calf at the San Diego Zoo. The male was born on June 16, standing 6 feet 2 inches tall and weighing 146 lbs. This is Harriet’

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez