Washingtonban járt a katari emír

Az öböl menti állam vezetője, Tamím bin Hamad Ál Tháni sejk az Egyesült Államok fővárosában találkozott Barack Obamával és Jack Lew pénzügyminiszterrel is.

Az elnök és az emír megbeszélésén a Fehér Ház szerint számos téma szóba került, és a két ország elkötelezett amellett, hogy a felmerülő kihívásokat szoros együttműködés útján kezelje.

Jelenleg magas prioritást élvez az Iszlám Állam elleni fellépés, melyben fontos szerep jut Katarnak is. A többi térségbeli szövetségessel (Jordánia, Egyesült Arab Emírségek stb.) ellentétben azonban az emír nagyobb jelentőséget tulajdonít annak, hogy a radikális nézetek gyökereivel is foglalkozzanak a katonai lépések mellett. Véleménye szerint az olyan szervezeteket, mint az Iszlám Állam, a reménytelenség táplálja. Az a reménytelenség, ami ezekben az országokban állandósulni látszik: Szíria, Palesztina, Líbia, Irak, Jemen. Amíg a kilátástalanság nem enyhül, az itt élők közül egyre többen lesznek, akik a szélsőséges eszméken keresztül próbálnak kiutat találni. Az emír nézetei ebben is nagyon hasonlóak Barack Obamáéhoz.

A két ország szövetsége ellenére Katar okozott némi fejtörést közelmúltban az amerikai kormánynak. A Közel-Keleten több iszlamista ideológián alapuló pártot is támogatott pénzügyileg. Ezek a szervezetek radikális csoportokkal hozhatók kapcsolatba, ami komoly nézeteltéréshez vezetett korábban az USA és Katar között. Jack Lew pénzügyminiszter most ezért is kérte az emírt, hogy zárkózzanak el minden olyan szervezet pénzelésétől, amelyikről elképzelhető, hogy terroristákkal áll kapcsolatban.

Az emírség az amerikaiak egyik legfontosabb szövetségese a térségben. Az olajból származó hatalmas bevételek miatt GDP/fő tekintetében a világ egyik leggazdagabb országának számít. Tagja az Iszlám Állam visszaszorítása érdekében létrejött koalíciónak, és az amerikai katonai műveletek szempontjából is nagy jelentősége van az országnak. A kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolat ezért kulcsfontosságú az Egyesült Államoknak.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez