“Élőhalott vagyok” – nyilvánosságra hozták az ISIS hóhérjának emailjeit

A fekete maszk alól előbukkan egy emberi arc. Ahogy egyre többet tudunk meg az ISIS emblematikus hóhérjáról, “Jihadi Johnról”, úgy formálódik ki előttünk egy üldözési mániás, paranoid sértett személyiség képe.

E héten tudtuk meg, hogy az ISIS rettegett hóhérja, aki legalább hat nyugati túsz fejét vágta le személyesen, valójában egy brit-kuvaiti férfi, bizonyos Mohamed Emwazi.  A fiatalember – akit gyermekkori ismerősei “kedves jó fiúként” jellemeztek – minden valószínűség szerint az egyetemen keveredett kapcsolatba a radikális muszlim szervezetekkel. 2009-től került a brit titkosszolgálat célkeresztjébe. Ezután vette fel a kapcsolatot Robert Verkalkkal, a Mail Online biztonságpolitikai szakírójával. A neki küldött emailek egy részét hozta most nyilvánosságra a brit bulvárlap.

A leendő hóhér 2010-ben kereste meg az újságírót.  Azt próbálta neki bizonyítani, hogy  a brit hírszerzés, az MI5 üldözi őt, mindenütt a nyomában vannak. Verkalk a levelek alapján “paranoidnak” írta le Emwazi személyiségét. Egy jellemző eset leírja, hogyan adott el egy használt laptopot a Gumtree interenetes oldalon keresztül. Egy metrómegállóba beszélt meg találkát a leendő vevővel.  De – írja az emailben  – meggyőződése, hogy a vevő valójában a titkosszolgálat embere. Meg se nézte, hogy működik-e a számítógép, viszont helyből Mohamednek szólította Emwazit. (Holott ő nem adta meg a személynevét. ) Más emailekben így ír: “Úgy érzem, mintha élőhalott volnék, tudom, hogy ezek nem félnének megölni engem.” Máskor az öngyilkosság gondolatával is eljátszott: “Egy nap annyi tablettát veszek majd be, hogy örökre elaludjak. Meg akarok szabadulni tőlük!!!”

A későbbi hóhér állította, hogy a szolgálatok zaklatásai miatt futottak zátonyra kapcsolatai is – annyi bizonyos ebből, hogy két kuvaiti lányt is eljegyzett ebben az időben, de egyikből sem lett házasság. A levelek töredezett mondataiból, a sok nagybetűs részből, a felkiáltójelek sokaságából látszik, hogy milyen zaklatott lelkű ember írta őket. Ugyanakkor Verkalk azt állítja, Emwazi végig udvarias, kulturált ember benyomását keltette, akiben hatalmas igazságérzet lakozik, és akit őszintén aggaszt a hatóságok zaklatása.

 

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez