Béremelést követelnek a tanárok Iránban

300 eurót keres átlagosan egy tanár egy hónapban Iránban, és ebből nem nagyon tud megélni. Ezért vasárnap ezrek vonultak az utcákra Teheránban és a vidéki városokban, hogy felhívják a kormányzat figyelmét arra, hogy a pedagógus társadalom türelme véges.

Ez az első nagy társadalmi tiltakozó akció Iránban azóta, hogy Hassan Rohani elnök két éve átvette a kormányzat irányítását. A mérsékelt vezető joggal büszkélkedhet azzal, hogy a korábbi nagyon magas inflációt (40% évente) levitte 15%-ra. Ez különösen szép eredmény akkor, ha figyelembe vesszük: az olaj és a földgáz világpiaci árának csökkenése nem volt éppen előnyös Irán számára. Csakhogy a tanárok és a többi bérből és fizetésből élő állami alkalmazott számára a 15%-os infláció is nagyon magas, hiszen szerény fizetésükből nem futja, csak a legszükségesebb dolgok beszerzésére.
Iránban március 20-án kezdődik az új pénzügyi év. Most szavaz a parlament az új költségvetésről. Ezért tüntetnek most a tanárok, mert szeretnék elérni, hogy érzékelhető béremelést kapjanak a következő pénzügyi évben. Miből? Ezt nem könnyű megmondania Rohani elnöknek. Mindenestre Teheránban abban bíznak, hogy a nukleáris megállapodást hamarosan tető alá hozhatják Washingtonnal és a többi nagyhatalommal. Ez pedig azt eredményezheti, hogy a szankciók már nem sújtják Irán gazdaságát. Fellendülés kezdődhet, és akkor az állam végre meghallgathatja a pedagógusok panaszát is, akik érezhető béremelést követeltek Iránban.

Fotó: Europress AFP Images

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez