Hogyan lett a mekkai zarándoklatok egyik szervezője dollárban is milliárdos?

Szalman, Szaúd-Arábia új királya 32 milliárd dollárt osztott ki népének trónra lépése után. Mindez megdobta a sivatagi királyság légitársaságának értékét. Az Al Tayyar légitársaság titokzatos főnökének vagyona így elérte a 2,4 milliárd dollárt, vagyis a királyi családon kívül ő Szaúd-Arábia leggazdagabb embere.

A most 58 éves Nasszer bin Akil al Tayyar 2000-ben elsőként kapta meg a jogot, hogy a mekkai zarándoklatok résztvevőinek komplex ajánlatot tehessen: repülőjegyet, szállást és étkezést kínálhatott a több mint egymillió külföldi zarándoknak. Tavaly októberben 1,3 millió külföldi vett részt a Hadzs zarándoklaton, mely minden muzulmán számára kötelező az életben legalább egyszer. A szaúdi kormányzat most bővíti a szent mecsetet Mekkában, hogy az kétmillió zarándokot is fogadni tudjon. Az építkezés 2018-ban ér véget, és ezt követően jelentősen megnövekedhet a zarándokok száma. Vagyis al Tayyar még gazdagabb lehet.
Persze távolról sem csak a nagy mekkai zarándoklat jelent bevételt a légitársaságnak, mely papíron állami cég, de nem véletlenül viseli al Tayyar nevét. “Egész életemben egy önálló légitársaságot akartam, de Szaúd-Arábia törvényei ezt nem teszik lehetővé. Így aztán repülőjegyeket árulok.” – nyilatkozta szerényen a dollár milliárdos. Akinek szállodai és éttermei is vannak. Arról nem is beszélve, hogy az Emirátusokban kiadója is van, például a Forbes magazin közel-keleti változatát ők dobják piacra.
Az olaj árának csökkenése visszafogja egy kicsit a szaúdi családok álmait, de Szalman király 32 milliárdos készpénzes adománya újra erőt adott a turizmusnak. A szigorú tilalmak miatt Szaúd-Arábia távolról sem tartozik a világ legszórakoztatóbb országai közé, így lakói szívesen utaznak külföldre, ha van pénzük. Így Szaúd-Arábia legnagyobb légitársasága, az al Tayyar sem küzd gondokkal, főnöke pedig felkerült a dollár milliárdosok listájára a Bloombergnél annak ellenére, hogy vagyonáról soha semmilyen hivatalos információ nem jelent meg.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez