Új király – régi kihívások Szaúd-Arábiában

Szaúd-Arábiának diverzifikálnia kell gazdaságát, függetlenül az olaj árától.

A Les Echos című francia gazdasági lap hosszú elemzést készített a szaúd-arábiai gazdaságról. A cikkben többször idézett Francis Perrin, a francia külügyi intézet kutatója azzal kezdi, hogy Szalman király trónra lépésével némileg átrendeződtek az udvari politika erőviszonyai, de az új uralkodónak ugyanazokkal a gazdasági kihívásokkal kell szembenéznie, mint elődjének. És ebből a szempontból szinte mindegy, hogy ötven, hetven vagy száz dollár az olaj hordónkénti ára.

„Szaúd-Arábiának vagy 750 milliárd dollárnyi valutatartaléka van és még ennél is nagyobb, 800 milliárd dollár külföldi befektetéseinek értéke. A sivatagi királyság olajvagyona még minimum 80 évre elég” – vázolja az alapfeltételeket a francia kutató.

Tehát az olaj árának ingadozásait simán át tudja vészelni. De közben rohamosan nő a lélekszám, Szaúd-Arábia ma már 30 milliós ország. És a konzervatív monarchia stabilitásának komoly gazdasági ára van. Folyamatosan nőnek a szociális kiadások, dollár százmilliárdokat fordít az állam infrastrukturális projektekre. és ezeket a kiadásokat most az alacsonyabb olajár miatt sem fogják vissza, sőt vagy negyven milliárd dolláros deficittel kalkulálnak a most elfogadott költségvetésben. Szaúd-Arábia csaknem tízmillió hordós olajtermelésének hetven százaléka megy exportra. De ha a hazai áramfogyasztás dinamikus növekedését előre vetítjük, 2038-ra a királyság nettó olajimportőr lehet, annyi energiát kell otthon megtermelni. Szaúd-Arábia már most annyi áramot fogyaszt, mint a kétszer népesebb Nagy-Britannia. Tehát, hangsúlyozza Francis Perrin, új energiaforrások után kell néznie. Már formálódik az atomerőmű program és a megújuló források, elsősorban a napenergia hasznosítására is készültek tervek. Az olajtermelés továbbra is döntő maradhat, de a nagyobb jövedelmezőség érdekében bővíteni kell a feldolgozó szektort. „Vagyis ahhoz, hogy a világ egyik legkonzervatívabb, szinte középkori ideológián alapuló rendszerének belső stabilitását fenn lehessen tartani, innovatív, modern, merész és kreatív gazdaságpolitikára van szükség” – olvasható a Les Echos című francia lap Szaúd-Arábiáról szóló elemzésében. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez