Véget vet a király a megszorításoknak Szaúd-Arábiában

A szaúdi herceg, aki az Iszlám Állam állásait bombázta, nagykövet lesz Washingtonban. Így döntött Szalmán király, aki más fontos intézkedéseket is hozott.

Khaled bin Szalmán, az új washingtoni nagykövet az Egyesült Államokban kapott pilótakiképzést. A szaúdi légierő tisztjeként bevetésekben vett részt, amikor az Iszlám Állam állásait bombázták Szíriában. A herceg részt vett a jemeni harcokban is, ahol Szaúd-Arábia a szunnita törzseket támogatja, míg Irán a síitákat pártfogolja. Szalmán király most úgy rendelkezett, hogy a Jemenben harcoló szaúdi alakulatok katonái kapjanak kéthavi extra zsoldot. Egyidejűleg létrehoznak egy új stratégiai irányító központot, közvetlenül a királyi udvar irányítása alatt Rijádban.

Az uralkodó arról is döntött, hogy véget vet a megszorítások politikájának, mely Szaúd-Arábia történetében először csökkentette a közalkalmazottak munkabérét és juttatásait. Még a miniszterek bére is csökkent 20%-kal. Az ok meglehetősen egyszerű: egy hordó olaj ára 28 dollárra süllyedt. Minthogy Szaúd-Arábia bevételei szinte kizárólag ebből jönnek, ezért a megszorítás elkerülhetetlen volt. Szaúd-Arábiában az emberek kétharmada közalkalmazott, ezért a megszorítások komoly ellenérzést váltottak ki a sivatagi államban. A központi költségvetés 45%-a megy el a közalkalmazottak bérére – ez 128 milliárd dollárt jelent! A költségvetés hiánya elérte a 98 milliárd dollárt.

De ez a múlt: az olaj hordónkénti ára immár 52 dollár. Ezért a király úgy rendelkezett: mindenki újra megkapja a régi fizetését. Egyúttal lecsukják a közszolgálati minisztert, aki a megszorítási politika szimbóluma volt. Az idős és betegeskedő  királynak gondolnia kell az ország stabilitására. Ezért vetett véget a megszorító politikának, és ezért nevezte ki kedvenc fiát nagykövetnek Washingtonba, mely a világháború óta Szaúd-Arábia stratégiai szövetségese. A kaotikus közel-keleti helyzetben Szaúd-Arábia mindenáron stabilitásra törekszik, ez pedig az olaj árától és az USA-hoz fűződő viszonytól függ. Hamarosan kiderül: Szalmán király jól számolt-e…

Fotó: Khaled herceg, a kinevezett nagykövet / Al Arabiya

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez