Megszólalt a Nyemcov gyilkosság egyetlen szemtanúja

„Nem tudom, merről jött a gyilkos. Nem láttam, mert minden a hátam mögött történt” – nyilatkozta Anna Durickaja a Dozsgy tv-nek, hogyan is ölték meg Borisz Nyemcovot péntek éjjel Moszkvában. A 23 éves ukrán modell az ellenzéki politikus barátnője volt.

Skype-on, majd telefonon mesélt részletesen az ellenzéki televíziónak a Nyemcov gyilkosság egyetlen szemtanúja. Péntek este ő és 55 éves barátja a GUM áruházban, a Bosco Caféban találkoztak, ahonnan gyalog átsétáltak a Nagy Moszkvoreckij hídra. A lány semmit nem vett észre, hogy őt, vagy a férfit esetleg figyelnék.

A lövések után hátrafordulva egy távozó, világos autót látott, de a márkáját és a rendszámát nem. Ezután gyorsan odaszaladt a közelben álló hókotróhoz, hogy elkérje a rendőrség telefonszámát. Megérkezésük után azonnal kihallgatásra vitték, de csak pár órával később kérte ügyvédjét és az Ukrán Nagykövetség konzulját.

Durickaja jelenleg barátai moszkvai lakásában van és 24 órás védelem alatt áll. Egyelőre nem engedik haza Ukrajnába: „Minden jogom megvan arra, hogy elhagyjam Oroszországot. Ahhoz is jogom volt, hogy megtagadjak bármit mondani a gyilkossággal kapcsolatban, de én mindent megtettem, amit tudtam a vizsgálat során. […] A biztonságra hivatkozva nem engednek haza. A nyomozók azt mondják, veszélyes elhagynom Moszkvát.” Viszont a nő nagyon szeretne visszatérni Ukrajnába, az édesanyjához, aki beteg és nagyon zaklatott a történtek miatt.

Azt is elmondta, nem tudja, mi volt a gyilkosság oka. Azt viszont cáfolta, hogy esetleg féltékenységből ölték volna meg Borisz Nyemcovot, akit három éve ismert.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez