Putyin csökkenti emberei fizetését

Az orosz elnöki hivatal munkatársainak fizetését 10 százalékkal csökkentenék a jövőben. Ezt maga Vlagyimir Putyin javasolta nekik korábban az ország nehéz gazdasági helyzetére hivatkozva.

Nemrég emelték fel az orosz elnöki hivatal munkatársainak a fizetését. Feltehetően havonta 216.000 rubelt (körülbelül 940.000 forintot) vihettek haza, miközben az átlagfizetés Oroszországban 31.000 rubel (körülbelül 134.000 forint). Ezek az összegek egy évvel ezelőtt még dupla ennyit érhettek. A rubel értéke ugyanis az elmúlt félév során körülbelül felére csökkent, mert az olajárak esése és a szankciók miatt Oroszországnak komoly pénzügyi problémái támadtak.

Vlagyimir Putyin már decemberben bejelentette, hogy az állami alkalmazottak fizetését befagyasztják Oroszországban. Szergej Nariskin, a Duma elnöke pedig korábban arról a szándékáról tájékoztatta a képviselőket, hogy megkéri az orosz elnököt az ő fizetésüket is csökkentse. A képviselők jelenleg 420.000 rubelt (körülbelül 1.800.000 forint) kapnak havonta. Ehhez járul még negyedévente 81 500 rubel (körülbelül 353.000 forint) bónusz. Az orosz törvények szerint a képviselők semmiféle más jövedelemmel nem rendelkezhetnek, de művészeti produkciókban részt vállalhatnak, illetve taníthatnak.

Oroszország pénzügyminisztere nemrég úgy nyilatkozott: három éven belül felélhetik az ország devizatartalékait, ha az olaj és a földgáz ára tartósan alacsony marad, illetve ha az Egyesült Államok és az Európai Unió nem enyhíti, vagy szüntetni meg a szankciókat, melyeket az ukrajnai válság miatt vezetett be Oroszországgal szemben.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez