A földimogyoró a hosszú élet titka

Ezt állapította meg egy kínai orvosnő kutatócsapata Tennessee állam orvosi egyetemén. A kutatók amerikai és kínai családokat vizsgáltak meg, és egyértelműen kiderült, hogy aki rendszeresen fogyaszt földimogyorót az tovább és egészségesebben él, mint mogyoró kerülő embertársai.

21%-kal csökkenti a szívinfarktus és a stroke veszélyét a földimogyoró rendszeres fogyasztása az USA-ban- állapították meg a kutatócsoport tagjai, akik Dr. Xiao-Ou Shu irányításával dolgoztak a Vanderbilt School of Medicine egyetemen Tennessee államban. 72 ezer amerikai polgárt vizsgáltak meg, többnyire átlag alatti jövedelemmel rendelkezőket, mert náluk jóval nagyobb a korai halál kockázata. Azt találták, hogy az, aki rendszeresen fogyaszt földimogyorót, diót, mogyorót, vagy épp mandulát, az nemcsak a keringési betegségek ellen védekezik hatékonyan és olcsón, de jobb eséllyel kerüli el a rákot és a cukorbetegséget is, mint embertársai, akik nem élnek a mogyoró félékkel.

Kína legnagyobb városában, Sanghajban 134 ezer férfit és nőt kérdeztek ki a táplálkozási szokásokról. Itt szinte kizárólag földimogyoró szerepelt a napi menüben, de azt sokan fogyasztották. A férfiak többet, mint a nők. A kockázat, hogy valaki szívbetegséget, vagy agyvérzést kapjon Kínában 17%-kal volt kisebb. A kutatók felhívják a figyelmet, hogy ez a kockázatcsökkenés minden korcsoportra érvényes, és nem függ attól sem, hogy az illetőnek esetleg milyen más betegsége van. Mindenütt jótékony hatású a földimogyoró fogyasztás, azoknál is, akik például túlsúlyosak.

Mindebből nem következik, hogy mázsa számra fogyasszuk a földimogyorót, ugyanis a rendszeresség a fontos és nem a mennyiség. A túlságosan nagy adag még árthat is. A sózott mogyoró kifejezetten káros lehet, hívják fel a figyelmet az orvos kutatók, akik Tennessee állam orvosi egyetemén kimutatták: a hosszú és egészséges élet titka a földimogyoró, amely ráadásul olcsó is.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez