Meglepetés Izraelben: Netanjahu, negyedszer is

Negyedik miniszterelnöki periódusát kezdheti meg a Likud párt vezére, aki meglepő győzelmet aratott Izraelben. A baloldali vetélytárs, Isaac Herzog, aki sokáig esélyesebbnek látszott, elismerte a vereségét és gratulált a győztesnek.

29 vagy 30 helyet szerzett a Knesszetben Netanjahu pártja, szemben a baloldal 24 képviselői helyével. A kormány megalakításához 61 szavazat kell, és ezt általában igen nehéz összegyűjteni Izraelben. Netanjahu már meg is kezdte a koalíciós tárgyalásokat a Zsidó Otthon párttal és az ultraortodox Kulanu párttal. Ez utóbbi tíz helyet szerzett a parlamentben, és a mérleg nyelvét jelentheti, hiszen a párt vezére kijelentette: a baloldallal is elképzelhető az együttműködés.

Netanjahu jelentős részben a szélsőjobboldalnak tett ígéretekkel győzött. A választási kampány hajrájában kijelentette: soha nem lesz tárgyalás a palesztin államról, amíg ő a kormányfő. Hasonlóképp megígérte azt is, hogy folytatja a zsidó telepek építését a palesztin területeken. Mindkét elképzelés szembeállítja Izraelt a fő szövetségesével, az Egyesült Államokkal. Az Európai Unió hasonlóképp nem helyesli Netanjahu palesztinokkal kapcsolatos politikáját. Ennek hamarosan komoly következménye is lehet: a palesztinok bekerültek a hágai bíróságot felügyelő testületbe, és ennek értelmében vizsgálatot akarnak indítani Izrael ellen a legutóbbi gázai hadműveletek miatt.

Netanjahu és Obama viszonya pocsék. Legutóbb Washingtonban, a Kongresszusban bírálta Netanjahu miniszterelnök az USA elképzeléseit egy iráni atomegyezménnyel kapcsolatban. Az Egyesült Államok megegyezésre törekszik, míg Izrael szerint fegyverrel kellene megoldani a problémát. Szíria esetében John Kerry amerikai külügyminiszter nemrég jelentette ki: végül is tárgyalnunk kell Aszad elnökkel. Izrael ezzel sem ért egyet.

Az élet nem vár, meg kell oldanunk az ország problémáit, melyek a biztonsággal, a gazdasággal és a társadalommal kapcsolatosak – hangsúlyozta első, választás utáni sajtóértekezletén Netanjahu miniszterelnök, aki negyedik kormányfői időszakát kezdheti meg Izraelben.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez