Izraeli találmány forradalmasíthatja a rákszűrést

Rendkívül biztató az izraeli Biop Medical orvosi eszközöket gyártó vállalat kamerarendszere, amely lehetővé teszi, hogy a méhnyakrákot akár percek alatt, laboratóriumi vizsgálat nélkül diagnosztizálják.

Az Egyesült Államokban és Európában több tízezer méhráknyakrákos beteget regisztrálnak évente, de mivel fejlett orvosi eszközök állnak a rendelkezésre, ezért tmég időben lehetővé válik a betegség kiszűrése. A hagyományos szűrővizsgálatok – Pap-tesztek – bár alaposak és pontosak, de a mintavétel körülményes (mivel a méhnyak sejtéiből vesznek mintát) és akár egy hónapig is eltarthat. Ez pedig a fejlődő országok esetében rendkívül problémás, főleg mert sok vizsgálat kell a végső diagnózis felállításához és gyakran azok sem pontosak.

“A vállalatunk technológiája elsősorban a fejlődő világ országaiban segítheti a rák elleni harcot” – magyarázza Ilan Landsmann, az izraeli Biop Medical vezérigazgatója, aki szerint mivel egy valós idejű (real time) diagnózisfelállításról van szó, ezért gyakorlatilag 10 percen belül képes gyors választ adni a páciens állapotáról a szakorvosnak. “A Biop elsősorban az orvosoknak és a nővéreknek hasznos ott, ahol nem áll rendelkezésre csúcstechnológia vagy nincs idő a megfelelő méhnyakrákszűréshez” – tette hozzá az igazgató.

A vállalat egy olyan hordozható, optikai szkennert fejlesztett ki, amit a méhnyakhoz vezetnek fel, a kamera egyenesen a szervről készít képet és a felvételt azonnal egy szerverre küldi. Ezt követően egy program összehasonlítja az adatbankban lévő, a rák fejlődési stádiumait ábrázoló képekkel. A diagnózis így percek alatt megtörténik és az orvos és a páciens számára egyaránt elérhetővé válik. Landsmann szerint az eddigi eredmények rendkívül biztatóak: a tesztek több mint 85 százalékos pontossággal mértek. Azonban arról egyelőre még nincs hír, hogy az eszköz mikor kerül majd piaci forgalomba.

Egy videó az eszközről:

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez