Vagina monológok arab módra

Estayqazat, egy szíriai feminista szervezet érdekes kísérletet végzett: azt akarta elérni, hogy a szíriai nők nyíltan beszéljenek a nemi szervükről és a szexualitásukról, ami roppant nehéz még egy olyan szekulárisabbnak tartott muszlim országban is, mint Szíria. Az eredményt pedig egy rövid, animációs filmben dolgozták fel.

Az Estaygqazat egy „online feminista mozgalom” Szíriában, ami 2014-ben alapítottak szíriai nők és férfiak. A szervezet igyekszik elérni, hogy a szír és az arab nők a testükről, a szexualitásukról és a szexuális szokásaikról is nyíltabban beszéljenek. Első filmjük a női vagináról szól és bemutatja mennyire nehéz arról beszélnie egy muszlim nőnek a kamerák előtt. Ezért is – tiszteletben tartva az anonimitásukat és megvédve őket az esetleges provokációtól – a szervezet animációs film formájában dolgozta fel a harminc szíriai nővel készített interjút. A projekt sikeres volt, több mint 200 000 látták eddig, saját Facebook-csoportjuk is van.

„Még Szíriában is erős a patriarchális mentalitás, pedig a nők itt sokkal nagyobb szabadságot élveznek, mint a legtöbb arab országban, már csak azért is, mert a kormányerők által uralt területeken egyéni döntés a fejkendő viselése. De még mindig sok szíriai nő érzi úgy, hogy nem ura az életének, mert azt az édesapja, testvérei, vagy a férje túlságosan befolyásolja az életét” – nyilatkozta a szervezet egyik képviselője az al-Monitornak.

Azonban nem mindenki örült a kezdeményezésnek. Számos negatív komment érkezett nemcsak a konzervatív rétegből, hanem más női csoportoktól, szíriai és libanoni közéleti személyiségektől. „Ez valódi borzalom, szégyelljétek magatokat! Azt mondják, hogy fel akarnak minket ébreszteni, de ezzel csak elkábítanak” – írta ki egy felhasználó és lényegében ezek voltak még a legenyhébb hozzászólások, mivel több halálos fenyegetést is küldtek az Estaygqazatnak. Ugyanakkor a szervezet tagjai nem csüggedtek el, mivel szerintük sikerült elérni a céljukat, és komoly vitát gerjeszteni a témáról.

A feminista szervezet “Minek nevezed?” című videója

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez