Kik öltek és miért külföldi turistákat Tuniszban?

Az Iszlám Állam hívei lehettek a terrorakció tettesei Tunézia fővárosában- ezt gyanítja a rendőrség, amely egy másik nyomot is követ: az AQIM-ét. Tunézia parlamentje épp a terrorizmusellenes törvényt tárgyalta, amikor a fegyveresek megtámadták az épületet.

Miután a parlamenti őrség visszaverte a támadást, a terroristák Tunézia legnépszerűbb múzeumát vették célba, ahol külföldi turisták is gyakran megfordulnak. A múzeumban gyengébb az őrség, ezért sikerült a terroristáknak a vérengzést végrehajtani. A terrorelhárító szolgálat azért is gyanakszik az Iszlám Állam helyi híveire, mert ők előszeretettel támadják a kulturális értékeket, és a külföldi turistákat. Tunéziában viszonylag nagy a fanatikus dzsihádharcosok száma: 3000-en harcolnak közülük a Kalifátusban. Egy 11 milliós országhoz képest ez nagyon sok. Ráadásul újabban Líbiában gyülekeznek az önjelölt kalifa hívei. Ahmed Roussi emír volt az egyik vezérük. Őt a harcokban a múlt héten megölték. Lehet, hogy a terrorakció erre volt a válasz. Ahmed Roussi több politikai merényletet szervezett az elmúlt években: az iszlamista fanatizmust bíráló képviselőket öltek meg fanatikus dzsihádharcosok.

Szóba kerülhet természetesen az AQIM, az Al Kaida észak-afrikai szárnya. Ennek alig hatvan tagja van, és az algériai határ közelében, a hegyvidéken aktívak igazán. Ők elsősorban katonákat és rendőröket támadnak, nem turistákat vagy polgári célpontokat. Tunéziában az arab tavasz mintaországában elég nagy a terrorizmus hátországa, mert a forradalmi változás után sem sikerült csökkenteni a munkanélküliséget. Sőt, az tovább nőtt és vele együtt a reményvesztettség is. A mostani világi kormány azt is felveti, hogy az elmúlt három évben, amikor a mérsékelt muzulmán párt, az Ennahda volt hatalmon, a terrorelhárítást elhanyagolták. Ennek is lehetett a következménye, hogy a kis terrorista csoport a parlament közelében hajthatott végre véres akciót Tunézia fővárosában.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez