Maradnak a katonák

A mianmari hadsereg a továbbiakban is fent fogja tartani politikai szerepét, hogy “segítse a demokratikus átmenetet” az országban – közölte Thein Szein államfő egy pénteken közölt interjúban.

A BBC brit közszolgálati médiának adott interjúban a volt tábornok úgy vélte, hogy a hadsereg volt a mianmari demokratizálódás elindítója, és a fegyveres erőknek továbbra is aktív szerepet kell játszaniuk a rendszerváltozásban. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a katonaság politikai szerepe hosszabb távon csökkenni fog.

A korábban Burmának nevezett délkelet-ázsiai országot öt évtizeden át irányította katonai kormányzat. 2011-ben ugyan névleg civil kormány alakult az országban, de a 2008-as alkotmány értelmében a parlamenti helyek negyede és fontos miniszteri posztok a hadsereg tagjainak vannak fenntartva. Így a katonaság továbbra is megkerülhetetlen politikai hatalommal bír, miközben az óvatos reformok ellenére a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí vezette demokratikus ellenzék mozgástere továbbra is igen szűk.

“Valójában a hadsereg segíti a demokrácia kibontakozását országunkban. Ahogy a pártok politikai elvei és gyakorlata érettebbé válik, a hadsereg szerepe fokozatosan változik” – fogalmazott Thein Szein. Arról nem árult el semmit, hogy a hadsereg mikor vonul ki a politikai életből, csak annyit mondott, hogy ez majd “az emberek akaratának” megfelelően fog bekövetkezni.

A következő mianmari választásokat a tervek szerint idén novemberben tartják. A voksoláson várhatóan elindulhat majd az Aung Szan Szú Kjí vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) is, amelyet a legutóbbi, 2010-es választások előtt betiltottak a hatóságok. Az NLD először a 2012-es időközi választásokon indulhatott el, amelyeken 45 mandátumból 43-at nyert el.

A junta idején másfél évtizedig házi őrizetben tartott, 2011-ben szabadult Szú Kjí az utóbbi időben élesen bírálta a kormányt, amiért szerinte megakadtak a reformok az országban. Az ellenzéki vezető nehezményezte azt is, hogy az érvényben lévő alkotmány szerint nem indulhatnak olyan mianmariak az elnökválasztáson, akinek külföldi házastársa vagy gyermekei vannak. Bírálói szerint az alkotmányt úgy szövegezték meg, hogy kizárja Szú Kjít a lehetséges államfők sorából, mivel néhai férje brit volt.

(Fotó:AFP)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez