A vallások közötti toleranciát sürgette Mianmar első bíborosa

A vallás magánügy!- hangsúlyozta Charles Maung Bo érsek, Mianmar első bíborosa, aki hamarosan Rómába utazik, hogy átvegye kinevezési okmányát Ferenc pápától.

Három ázsiai főpap bíborosi kinevezését jelentette be Ferenc pápa nemrégiben. Az új bíborosok- Vietnam, Thaiföld és Mianmar, az egykori Burma- katolikus közösségeit képviselik a bíborosi kollégiumban, mely a mindenkori pápa megválasztására jogosult. Mianmar katolikus közössége több mint ötszáz éve létezik, de csak elenyésző kisebbséget alkot hazájában: az 51 milliós országban 800 ezer katolikus él. Ezért is tartja fontosnak a vallások közötti megértést a katolikus főpap. A többséget alkotó buddhisták ugyanis egyre inkább azt éreztetik a többi vallás híveivel, hogy csak megtűrt emberek a saját hazájukban!
A buddhista főpapok javaslatára előterjesztettek egy törvényt, amely kerek-perec megtiltotta volna a házasságot a különböző vallású emberek között! Erre mondta azt Mianmar új bíborosa, hogy a vallás magánügy vagyis az állam nem avatkozhat bele abba, hogy ki kit szeret és kivel házasodik össze! A katolikus főpap véleménye és más tiltakozó megnyilvánulások miatt a törvényt végülis enyhítették, de a buddhista egyházban továbbra is fennáll az a nézet: az igazi mianmari ember az Buddha követője!
A keresztény kisebbség és a buddhista többség viszonya jó volt az elmúlt évszázadokban. Most sincsenek komoly ellentétek. A buddhista ellenszenv a muzulmán kisebbségre összpontosul. A rohingya kisebbséget nem is ismerik el igazi mianmari népcsoportnak. Az iszlámot idegennek tartják Mianmartól! A muzulmán közösség vezetője viszont üdvözölte a katolikus érsek bíborosi kinevezését.
A 66 éves bíboros jól ismeri a vallási és nemzeti kisebbségek problémáit hiszen első püspöki kinevezése Shan tartományban volt. Ebben a tartományban a helyi lakosság nyíltan támogatta a fegyveres felkelőket a kormány csapataival szemben, melyek durván elnyomták a kisebbséget. Az új bíboros most a régi főváros, Yangon érseke. Február 14-én Rómába utazik, hogy átvegye a bíborosi kalapot, és hogy először képviselje Mianmart a katolikus egyház legfelső döntéshozó testületében.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez