Két év börtön Buddha-karikatúráért

Nemrég ért véget annak az új-zélandi állampolgárnak a pere Mianmarban, akit egy Buddha-karikatúra miatt tartóztattak le a hatóságok.

Március 17-én Phil Blackwoodot két évre ítélte egy mianmari (burmai) bíróság, mert a bíró szerint a rajzaival megsértette a helyiek vallási érzékenységét. Az új-zélandi férfivel együtt elítélték el Tun Thureint Htut – a VGastro Bár – tulajdonosát és Ko Ko Lwinit. Mindketten mianmari állampolgárok. A három fiatal férfi egy bulit szervezet, az interneten hirdette meg az eseményt, amelyen különböző italakciókat kínált.

Azonban elkövettek egy óriási baklövést: a meghívón  Buddha fejhallgatót viselt, ami kiváltotta a szélsőségesek dühét. Tettükért tavaly decemberben letartóztatták őket, megtagadták tőlük az óvadék kifizetését, de a döntés után felbeleztek. Hiába kértek nyíltan és alázatosan bocsánatot, ez nem hatotta meg a hatóságokat, ráadásul sok mianmari bírálta őket „érzéketlenség miatt” és több Facebook-felhasználó is azt írta, hogy „megérdemlik a büntetést”.

Az Amnesty International felhívta a figyelmet arra, hogy Mianmarban komoly problémát jelentenek a szélsőséges buddhisták, gyakran rendeznek pogromokat más vallásúak ellen. Az egyik leggyakoribb célpontnak a muszlimok (rohingyák) számítanak. Az elmúlt években gyakran törtek ki összecsapások a lakosság négy százalékát kitevő – Bangladesből érkezett – rohingyákkal: 2012-ben az arakáni szövetségi államban 125 000 muszlimot űztek el otthonaikból. 2013 április végén Meithilában buddhisták gyújtogattak a város muzulmán negyedében 43 ember halálát okozva.

A Buddhával kapcsolatos érzékenység és intolerancia nemcsak Mianmarban van jelen igaz, másutt, például Laoszban és Vietnamban a kormány és a hatóságok is igyekeznek kordában tartani az indulatokat és megakadályozni azt, hogy a szélsőségesek esetleg valamiféle ámokfutásba kezdjenek a külföldi turisták ellen. Sokkal toleránsabbak a karikatúrák és „Buddhával való reklámozás” tekintetében is. Vietnamban nem egy Buddha Bár vagy Funky Buddha nevű szórakozóhely működik. A lemezlovasok nem egyszer választottak maguknak olyan nevet is, hogy DJ BuDDHa.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez