Örökre víz nélkül maradhat Dubaj

2030-ra végleg kifogy az Emirátusok édesvíz-készlete. A nagy kérdés, hogy mi lesz azután.

Az Egyesült Arab Emirátusok sivatagi ország, természetes vízkészletei szinte alig vannak. Az ENSZ azt az országot tekinti vízben szegénynek, ahol az éves vízhozam 1000 köbméter alatt van – az Emirátusokban ez kevesebb, mint ennek a fele. Ráadásul ennek igen kis része az újratermelődő, esővízből, természetes felszíni vizekből származó vízhozam. A többséget kutakból nyerik ki, olyan felszín alatti víztározókból, amelyek még az évmilliók során a vízben gazdagabb időszakokban keletkeztek. Ezek pedig előbb-utóbb kifogynak. Inkább előbb.

Az Emirátusok, és különösen annak extravagáns, emblematikus városa, Dubaj lakói egyáltalán nem spórolnak a vízzel. Bár a hagyományos sivatagi arab életforma a vizet nagy értéknek tekintette, és minden cseppjét megbecsülte, ez ma már múlté. Minden egyes dubaji polgárra napi 550 liter vízfogyasztás jut. Ez borzasztó sok – az Emirátusok a világ harmadik legnagyobb vízfogyasztója. A szakemberek leginkább azt nehezményezik, hogy ennek a víznek több, mint egyharmadát dísznövényekre, szökőkutakra pazarolják. Ami persze látványnak nem semmi – Dubaj büszkélkedhet a világ legnagyobb szökőkútjával is -, de ebben a helyzetben a jövő felélését jelenti.

Ráadásul – Ida Tillisch, a WWF helyi szervezetének vezetője nyilatkozta ezt a Gulf Newsnak – szárazságtűrő növényfajok  haszánálatával ez a szám jelentősen csökkenthető lenne. A dubaji lap az Emirátusok Egyetemének egy vészjósló számítását idézi: a “Vízhiány kihívása és az élelmiszerbiztonság jövője” című, múlt hónapban napvilágot látott tanulmány szerint az országnak már csak 16-36 évnyi víztartaléka maradt. Vagyis, ha most elkezdenek takarékoskodni, akkor is csak elodázzák a katasztrófát, de el már nem kerülhetik.

Mariam Mohammad Saeed, a tanulmány egyik szerzője szerint 2030 lehet az első év, amikor a kutak már egy csepp vizet sem fognak adni. Mi lesz akkor? Mivel fognak öntözni és honnan jön majd a víz a hatalmas szökőkutakba, no meg a város vízcsapjaiba? Pénzzel minden megoldható. Lehet – aranyárban  egyelőre – sótlanítani a tengervizet, és tankerekben importálni édesvizet Kanadából, ki lehet vonni a levegőből a minimális nedvességet is az öntözéshez, és lehet inni import kólát. De ezek a lehetőségek is csak addig élnek, amíg van – sok pénz. Az igazi gond akkor kezdődik, amikor a víz után az olaj is elfogy…

(Visited 29 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez