Biztonsági rés az amerikai reptereken

Bár az Egyesült Államok repterein dolgozó, biztonsági szolgálatot végző alkalmazottakat rendszeresen ellenőrzik, és bizonyos időközönként átnézik, hogy rendelkeznek-e bármilyen bűnügyi múlttal, ez sem lehet elég.

Csupán két nagyobb repülőtér – Miamiban és Orlandóban – ellenőrzi és kötelezi fémdetektoros átvilágításra azon alkalmazottait, akik egyébként hozzáféréssel rendelkeznek a repterek magas biztonsági szintű területeihez.

Korábban írtunk arról, hogy a New Orleans-i reptéren egy ámokfutó sebesített meg több embert. Az ilyen és ehhez hasonló eseteket nehéz megelőzni, ugyanis egy magányosan tevékenykedő terrorista könnyen, észrevétlenül ki tudja játszani a biztonsági előírásokat. Rengeteg dolgozó akár fegyvert is vihetne magával, hiszen sokszor meg sem motozzák őket, a fémdetektoros átvilágítás is sok helyen hiányzik, ha alkalmazottakról van szó. A probléma azonban az, hogy nem lehet minden kétséget kizáróan biztonságossá tenni egy repteret.

“Egyet kell értenem azzal, hogy az Egyesült Államok repterein nincsen 100%-os garancia arra, hogy valaki, aki illegális tevékenységet kíván folytatni, ne tudja azt megtenni” – mondta Patrick Gannon, a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtér rendőrfőnöke a CNN-nek.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez