Vietnam Ázsia gazdaságának új tigrise

Ezt jósolja a PriceWaterhouse és több jövőkutató cég. 2050-ig Vietnam nemzeti jövedelme évente 5,3%-al nőhet míg Kínáé 4% alá csökkenhet. Persze az új kis tigrist akadályozhatja a mindent átható korrupció.

Vietnamban jóval alacsonyabbak a munkabérek, mint Kínában vagy Thaiföldön. Így érthető, ha a külföldi befektetők egyre jobban kedvelik a csaknem 100 milliós országot, ahol a demográfiai adatok is kedvezőek. Lássuk a számokat: Vietnamban egy átlagos munkás havi munkabére 197 dollár, Thaiföldön ez 391 dollár, Kínában pedig 613 dollár. Ez önmagában óriási versenyelőny. 2000-ben még csak 2,4 milliárd dollár külföldi befektetés érkezett Vietnamba, tavaly ez már 12,35 milliárd dollár volt. Kínában rohamosan öregszik a lakosság az egyke rendszer miatt. A lakosság 13%-a túl van a hatvanadik életévén. Ezzel szemben Vietnamban a lakosság 40%-a a legjobb korcsoportban van a munkavállalás szempontjából, mert 15 és 49 év között van.
Nem csoda, ha a japán és dél-koreai cégek mind gyakrabban választják Vietnamot Kína helyett. Ennek persze nemcsak gazdasági okai vannak. Mind Japán, mind Dél-Korea tart egy kissé a túlságosan gyorsan megerősödött Kínától, melynek népessége 1,4 milliárd. Vietnam megfelelő ellensúly lehet Kínával szemben. Ugyanígy gondolkodhatnak Washingtonban is, ahol egyre jobban pártolják a két állam kapcsolatát annak ellenére, hogy a vietnami háború még sokak emlékeiben él mind a két oldalon. Tavaly az Asean országok közül már Vietnam exportálta a legtöbbet az USA-ba megelőzve olyan régi amerikai partner államokat mint Malajzia vagy Thaiföld. Vietnam kormányfője az idén Washingtonba látogat – először a háború óta.
Az új ázsiai tigrisnek tehát jó esélyei vannak a felzárkózásra, de ezek csak esélyek. Kérdés, hogy tud-e vele élni az ország? A munkamorál sokkal rosszabb Vietnamban, mint Kínában vagy Dél-Koreában. Ezen mindenképp változtatni kell, de ilyen alacsony bérek mellett nem könnyű. A másik gond az infrastruktúra, amely gyalázatos állapotban van. Itt milliárdokra lenne szükség dollárban, és a vietnami államnak nincs ennyi pénze. Ráadásul a korrupció teljesen áthatja az államot. A Transparency International listáján 175 országból a 119. A korrupció tehát megakadályozhatja Vietnam fellendülését, de Kínában is sikerült nagyot lépni előre a gazdasági reform három és fél évtizede alatt, miközben a korrupció meglehetősen elterjedt volt a Mennyei Birodalomban.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez