Orvvadászok irtják az elefántokat Kongóban

Az utóbbi két hétben mintegy 30 elefánttal végeztek az orvvadászok a kongói Garamba Nemzeti Parkban.

A kongói nemzeti park közleményben tudatta, hogy az orvvadászok hatalmas pusztítást végeztek. A feltételezések szerint szudáni milicisták törtek be a Garamba Nemzeti Park 13 ezer négyzetkilométeres területére, ahol a becslések szerint körülbelül 1700 ormányos él. Komoly problémát jelent viszont a nemzeti park számára, hogy a hatalmas kiterjedésű szavannán csupán 150 vadőr  teljesít szolgálatot, ezért szinte lehetetlen megvedelni az elefántokat az orvvadászoktól.

Az African Parks szervezet igazgatója, Jean Marc Froment szerint észak-szudáni orvvadászok hajtották végre a mészárlást a nemzeti park területébe, akik kisebb csoportokra váltak szét, hogy minél több elefántot elejtsenek. Az elefántcsontra éhes vadorzók 15 nap alatt, mintegy 30 elefántot mészároltak le. Froment elmondta, hogy szudáni fegyveresek korábban a Közép-afrikai Köztársaságban tevékenykedtek, ahol jelentősen megritkították a helyi elefánt állományt. Most új területet szemeltek ki. A szakértő szerint minden jel arra utal, hogy profi és rendkívül tapasztalt orvvadászok hajtották végre a mészárlást, nagy valószínűséggel a helyi regionális konfliktusokban is harcoltak.

A természetvédelmi szervezet rendszeresen nyomon követi az orvvadászok tevékenységét a térségben. Tavaly júniusban arról számoltak be, hogy a rettegett Úr Ellenállási Hadseregének (LRA) egyik csoportja garázdálkodott a térségben. A LRA harcosai két hónap alatt 68 elefántot lőttek ki a nemzeti park területén, részben katonai helikopterekről. Valószínű, hogy a térségben működő lázadószervezetek nemzetközi bűnszervezetekkel állnak kapcsolatban, tőlük szerzik be a modern felszerelést a vadászathoz.

Mindenidők egyik legsúlyosabb mészárlását 2012-ben, Kamerun északi részén, a Bouba N’Djida Nemzeti Parkban követték el. Akkor is szudáni orvvadászok volt a tettesek, akik 10 hét alatt több mint 300 ormányost lőttek ki.

A parkőrök munkáját az is nehezíti, hogy nincsenek kellően felszerelve és kiképezve az orvvadászok ellen, akik sokkal modernebb eszközökkel rendelkeznek. Ráadásul a többségük kormányzati vagy a helyi parkőrök egyenruhájában feszít, hogy megtévessze a hatóságokat. .

A Garamba Nemzeti Parkban történt mészárlás egyébként egybeesik a Botswanában tartott nemzetközi csúcstalálkozóval is, ahol több mint 20 ország képviselői gyűltek össze, hogy megoldást találjanak az elefántcsont kereskedem felszámolására. Szakértők jelezték, ha nem sikerül mielőbb megfékezni az orvvadászokat, akkor néhány évtized múlva végleg kipusztulhatnak az elefántok Afrikában. A csúcstalálkozóról bővebben itt olvashat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez