A titkosszolgálat miatt távozott az orosz Zuckerberg

Elhagyta Oroszországot Pavel Durov, a VK nevű orosz közösségi oldal alapítója, aki korábban nem volt hajlandó adatokat átadni az orosz titkosszolgálatnak. Azt mondta, valószínűleg még az idén új mobiltelefonos közösségi hálózatot alapít külföldön.

Durov állítólag kedden utazott el Oroszországból, egy nappal azután, hogy a portál elfogadta a lemondását.

Durov az amerikai TechCrunch számítástechnikai hírportál kérdésére közölte, hogy nincs Oroszországban és nem is szándékozik visszatérni. A 29 éves férfi – akit Mark Zuckerberg, a Facebook amerikai közösségi oldal alapítója után orosz Zuckerbergnek is neveznek – attól tart, hogy ez nem is lenne lehetséges, miután nyilvánosan elutasította a hatóságokkal való együttműködést.

“Oroszország jelenleg sajnos nem alkalmas az internetes üzletágra” – jegyezte meg Durov, hozzátéve, hogy valószínűleg még az idén külföldön új mobiltelefonos közösségi hálózatot alapít. A portál alapítója még egy előző heti internetes posztjában közölte, hogy tavaly decemberben elutasította az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) követelését, és nem adta át a kijevi tüntetéseket szervezők személyes adatait.

A bejegyzéshez mellékelt dokumentumok szerint a titkosszolgálat összesen harminckilenc ukrán ember adatait akarta megszerezni két törvényre hivatkozva. Durov szerint a VKontaktye – amely később VK-ra változtatta nevét – arra hivatkozva tagadta meg az adatok átadását, hogy az orosz szervek joghatósága nem terjed ki ukrajnai személyekre.

A Facebook után Európa második legnagyobb közösségi oldalának számító, mintegy negyedmilliárd felhasználóval rendelkező VK alapítója az előző héten azt is bejelentette, hogy végleg kiszállt a 2006-ban általa alapított cégből. A VK hétfőn fogadta el Durov lemondását.

A közösségi oldalnak már korábban is voltak problémái az FSZB-vel, tavaly például rövid időre tiltólistára helyezték a hatóságok, miután Vlagyimir Putyin államfő ellenfelei a VKontaktyén szervezték meg tiltakozó megmozdulásaikat. Durov korábban azzal hívta fel magára a nemzetközi sajtó figyelmét, hogy munkát ajánlott Edward Snowdennek, az amerikai titkos adatgyűjtést leleplező, Moszkvában menedékjogot kapott informatikusnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez