Kiderült, a világ legrégibb csillagvizsgálója 16.000 éves lehet

csillag1A “szibériai Stonehenge” nemcsak idősebb, de még titokzatosabb is nagy-britanniai társánál.

A Hakaszia köztársaságbeli Szunduki távol esik a mai civilizációnktól, viszont sok évezreddel ezelőtt egy igen fejlett kultúra központja lehetett. Legalábbis erre következtetnek az itt található, vélhetően mesterséges dombokból.

Nyolc szinte egyforma homokdomb sorakozik egymás mellett a síkságon, melyek egyfajta ládára hasonlítanak – innen is származik a hely orosz elnevezése, a Szunduk. Ezeknek a titkára próbál évek óta rájönni Vitalij Laricsev régész, etnográfus. A The Siberian Times-nak elmondta, hogy annyit foglalkozott már csak ezzel az egy helyszínnel, hogy közben szinte csillagásszá képezte magát. “Amit felfedeztem, még engem is meglepett. Ázsia legősibb, 16 ezer éves csillagvizsgálóját tártuk fel és rájöttünk, hogy évezredeken keresztül tudományosan megfigyelték a napfelketét, naplementét, valamint a Hold mozgását.

Az itt élt népek és csillagászaik a hatalmas sziklákat és hasadékaikat használták fel számításaik elvégzésére. Laricsev elmondta, sok ősi „megfigyelő állomás” nyomaira bukkantak a környéken. “A nagy szikladarabok egyértelműen erre utalnak, de az orientációs pontot nagyon sokáig keresnünk kellett. Erről a pontról nézve a hegy gerincén lévő mesterséges hasadékot, a nyári napforduló idején láthatjuk, hogy a Nap pontosan ott kel fel.”

csillag3

Egy kezdetleges és titokzatos napórát is találtak: egy sziklába vésett félig sárkány, félig kígyó formájában. Délig a Nap a fejétől a farkáig sütötte, dél után viszont a másik irányba. Bizonyos hegyek pedig a pontos észak-déli irányokat adják meg, a többi számos más vésett formákkal van tele.

A viszonylag modernnek mondható leletek 16 ezer évesek lehetnek és a jelek szerint több évezreden át éltek itt emberek. Még koránt sincs vége a feltárásoknak, ugyanis sírokra és öntözőcsatornákra is bukkantak az elmúlt időkben. Az “istenek, művészek és csillagászok otthona” még sok meglepetést tartogathat.

csillag2

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez